Concursul „Bucuria de a fi creştin” în Protopopiatul Horezu

Concursul spectacol organizat cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena „Bucuria de a fi creştin” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 9094/2013), de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 aprilie – 21 mai 2013.

Concept concurs Bucuria de a fi crestin

Concursul național de miniproiecte de educație social-filantropică „Copilul învață iubirea lui Hristos”

În perioada 1 februarie – 21 mai 2012 se va desfăşura Concursul național de miniproiecte de educație social-filantropică „Copilul învață iubirea lui Hristos” organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 8712/2011), de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărește să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință.

Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de semeni și de a-i educa pe copii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință: bătrâni bolnavi, singuri, copii abandonați sau în situații speciale, familii sărace etc.
La concurs se pot înscrie echipe formate din preot, profesor de religie (opțional) și copii din grupa de cateheză (7-17 ani, indiferent de număr), care vor concepe miniproiecte de educație social-filantropică.

Conform programului realizat de către Sectorul teologic – educaţional al Patriarhiei Române, concursul se va desfăşura astfel:

- în perioada 26-30 martie 2012, miniproiectele de educație social-filantropică vor fi trimise la protopopiate, cu mențiunea: Pentru Concursul național de miniproiecte de educație social-filantropică „Copilul învață iubirea lui Hristos”;
- în perioada 1-15 aprilie 2012 va avea loc evaluarea și premierea celor mai bune 3 miniproiecte la nivel de protopopiate;
- în perioada 25 aprilie–5 mai 2012 va avea loc evaluarea și premierea celor mai bune 3 miniproiecte la nivel de eparhie.

La nivel național, va fi premiată câte o echipă din fiecare eparhie – cea care a obținut Premiul I, reprezentată la ceremonia de premiere din 21 mai 2012 de preotul coordonator și de un copil. Cele 29 de echipe din țară vor primi diplome și premii în obiecte. La acest nivel cheltuielile vor fi acoperite de Biroul de Catehizare a Tineretului din cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Prin desfăşurarrea acestui concurs naţional, se preconizează participarea a aproximativ 100.000 de copii implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, la activități de ajutorare a semenilor aflați în suferință și la sensibilizarea opiniei publice față de aceste persoane.


Concept concurs Copilul invata iubirea lui Hristos

Proiectul Calea (The Way), Proiect de catehizare a adulţilor

În cadrul sesiunilor Congresului Naţional “Hristos împărtăşit copiilor”, desfăşuratcu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 19-21 septembrie 2011, în Sala Conventus din incinta Palatului Patriarhal, a fost prezentat şi dezbătut un nou program de cateheză pentru adulţi, intitulat “The Way” (în traducere “Calea”). Dezvoltat de preoţi şi profesori de la Institutul pentru Studii Creştin-Ortodoxe din Londra, programul de cateheză pentru adulţi “The Way”' (Calea) a fost prezentat, în cadrul congresului, chiar de iniţiatorul acestuia, profesorul David Frost de la Universitatea Cambridge, alături de soţia sa, Christine Mangala Frost. Programul catehetic are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine.“The Way” se adresează persoanelor cu vârste între 18 şi 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă.
Proiectul a fost implementat pentru prima dată în Anglia, în urmă cu 7 ani, în 2004, având un grup-ţintă de aproximativ 80 de persoane. Pe parcurs, acesta s-a extins, ajungând să fie folosit în mai multe zone din Marea Britanie şi în multe alte ţări din străinătate. “The Way” urmăreşte prezentarea elementelor de bază ale credinţei ortodoxe într-un mod specific tradiţiei ortodoxe, în aşa fel încât să nu rămână vreo întrebare fără răspuns şi se vrea un posibil model pentru proiectele de catehizare din ţara noastră. Numele acestui proiect vine de la numele cu care este numită adesea credinţa noastră în Noul Testament. De asemenea, Hristos Se numeşte pe Sine “Calea”, în textul de la Ioan 14, 6: “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”.

Ideea proiectului este aceea de catehizare a adulţilor, într-un spaţiu familiar, în urma unei mese comune. „Este vorba de o cateheză după modelul copiat al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care în cadrul unei mese familiare a expus cele mai importante învăţături ale Lui şi care sunt mântuitoare. După acelaşi model, după o masă luată în comun, la nivelul grupului format va urma o prezentare din partea unei autorităţi bisericeşti sau a unei autorităţi cu înaltă pregătire teologică privind una dintre cele 12 teme ale cursului, mai apoi un grup de discuţii la care vor participa un grup de 6 sau 9 persoane. Cred că un astfel de proiect este necesar în toate Bisericile Ortodoxe din întreaga lume. Programul “The Way” vine în ajutorul preoţilor pentru a crea un laicat pregătit, care să poată sprijini activitatea pastoral-misionară a preotului”, a precizat David Frost.

Creatorii acestui proiect vin din toate mediile şi categoriile de credincioşi ortodocşi, drept pentru care proiectul este adaptat la o mulţime de condiţii sociale diferite. Cursul de iniţiere în cadrul programului cuprinde un CD cu instrucţiuni şi un set de patru DVD-uri care cuprind toate informaţiile necesare pentru implementarea cu succes a proiectului de cateheză. Activităţile sunt programate în 12 sesiuni de întâlniri cu credincioşii, în care un rol foarte important îl au agapa frăţească dinaintea prezentării temei şi discuţiile de grup. Experienţa preoţilor şi profesorilor de la Cambridge a demonstrat că în astfel de discuţii ies la iveală cele mai multe nedumeriri ale credincioşilor.

BIBLIOGRAFIE
- Dumnezeu și omul, Mitropolitul Antonie de Suroj, traducere de Luminiţa Irina Niculescu, Editura Sophia, 2011
- Euharistia, taina Împărăției, Pr. Alexander Schmemann, Editura Bonifaciu
- Tatăl nostru, Pr. Alexander Schmemann, Editura Sophia
- Pentru viaţa lumii, Pr. Alexander Schmemann, trad. Pr. Prof. dr. Aurel Jivi, Editura IBMBOR
- Căsătoria. Perspectiva ortodoxă, John Meyendorff, traducere Cezar Login, Editura Patmos
- Trăirea lui Dumnezeu în Ortodoxie, Pr. Dumitru Stăniloae, Editura Dacia
- Împărăţia lăuntrică, Kallistos Ware, traducere Sora Eugenia Vlad, Christiana, Bucureşti, 1996
- Viaţa şi învăţătura stareţului Siluan Athonitul, Arhim. Sofronie, Editura Deisis, Sibiu, 1999
- Tâlcuirea dumnezeieştii Liturghii, Sf. Nicolae Cabasila, traducere Pr. Prof. dr. Ene Branişte, Editura Arhiepiscopiei Bucureştilor, 1989


01 Cautarea credintei

02 Dumnezeu Sfanta Treime

03 Omul a trai plenar

04 De ce a venit Iisus

05 Mantuirea in Hristos

06 Despre Duhul Sfant

07 Ce este Biserica

08 Dumnezeiasca Liturghie

09 Sfintele Taine

10 Biblia, rugaciunea si postul

11 Comportament crestin

12 Cerul pe pamant

Prezentarea proiectului


In Protoieria Horezu, un numar de 32 de parohii deruleaza proiectele "Hristos impartasit copiilor" si "Alege scoala", proiecte implementate de Patriarhia Romana.

Parohii in care se deruleaza aceste proiecte:

Parohia Drăgăneşti,
 Pr. Ana Cristian Ionuţ
Parohia Bălteni,
 Pr. Avram Veniamin
Parohia Pojogi,
 Pr. Belbu Nicolae
Parohia Alunu,
 Pr. Boeangiu Ştefan
Parohia Pîrîieni,
 Pr. Curea Marian
Parohia Cermegeşti,
 Pr. Iliescu Ion
Parohia Dianu,
 Pr. Marin Ion Alin
Parohia Bodeşti I,
 Pr. Negrea Constantin
Parohia Văleni Barcanele,
 Profesor Onea Ionuţ
Parohia Măldăreşti,
 Profesor Popescu Silvia
Parohia Negruleşti,
 Profesor Sima Ilena
Parohia Grădiştea,
 Pr. Şandru Constantin
Parohia Urşi,
 Pr. Şerban C-tin Valeriu
Parohia Urşi,
 Profesor Şerban Sica Floriana
Parohia Foleştii de Sus,
 Pr. Găman Emanoil
Parohia Foleştii de Sus,
 Profesor Tudor Liviu
Parohia Greci,
 Pr. Turcescu Ilie
Parohia Oteşani,
 Pr.Bădoi Gheorghe
Parohia Alunu ,
 Profesor Mudava Leontina
Parohia Cuieni ,
 Profesor Bărbulescu Gheorghe
Parohia Berbeşti ,
 Pr. Şolea Mateescu Ion
Parohia Berbeşti ,
 Pr. Milea Bogdan
Parohia Broşteni II,
 Pr. Buşică Adrian
Parohia Cărstăneşti ,
 Pr. Bădiţă Gheorghe
Parohia Cernişoara,
 Pr. Andronescu Dumitru
Parohia Măldăreşti de Sus,
 Pr. Popescu Ion
Parohia Milostea,
 Pr. Stamatoiu Florin
Parohia Obroceşti,
 Pr. Bărbuşi Iulian
Parohia Părăuşani,
 Pr. Stoica Mihail-Romulus
Parohia Părăuşani,
 Profesor Dumitrescu Rasvan Vasile
Parohia Văleni,
 Pr. Iacovescu Mădălin
Parohia Zătreni,
 Pr. Gherghină Mihail