Seară de cateheză în parohia Foleștii de Jos

31 Ianuarie 2019 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Marți 29 ianuarie 2019, în ajunul prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii bisericii parohiale din Foleștii de Jos, s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie. După aceasta părintele paroh Dumitru Diaconu a ținut o cateheză în fața celor prezenți numită ,,Despre cinstea pe care ne-o acordăm și cinstea pe care ne-o acordă alții, Luca 14: 7- 11”.

Sărbătoarea a continuat a doua zi cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită de un ales sobor de preoți și diaconi, la care au participat, autorităţile locale şi numeroşi credincioşi din comună şi din parohiile învecinate.

Hramul bisericii parohiale din Foleştii de Sus
„Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru”

16 Ianuarie 2019 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, marți 16 Ianuarie 2019, în parohia Foleștii de Sus s-a început serbarea hramului bisericii parohiale, „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”.

Și în acest an, prăznuirea a început cu slujba de seară, Vecernia cu Litie, de la orele 17:00, săvârșită în sobor, după care a urmat un moment de catehizare, prin care s-a lecturat din Sfânta Scriptură minunea prin care Sfântul Apostol Petru a fost scăpat din temniță de îngerul Domnului, de către părintele Dumitru Diaconu de la parohia Foleștii de Jos, apoi s-a explicat însemnătatea acestui hram de către părintele paroh Vasile-Emanoil Găman, pentru elevii școlii Gimnaziale Foleștii de Sus,îndrumați de domnul profesor de religie Liviu-Bogdan Tudor.

Adoua zi Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un ales sobor de preoți, la care au participat numeroși credincioși, autorități locale și elevi ai școlii.

Prăznuirea Sfinților Arhangheli în parohia Foleștii de Sus

9 noiembrie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părite Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, parohia Foleștii de Sus și-a serbat ocrotitorii de la biserica filială Bălțățeni. Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafaiil și toate puterile cerești, au fost cinstiți începând cu slujba Vecerniei cu Litie din seara zilei de miercuri 7 noiembrie, la care au participat elevii Școlii Gimnaziale Foleștii de Sus.

După sfânta slujbă, părintele paroh Emanoil Găman, a vorbit copiilor despre Sfinții Îngeri și despre arătările lor de-a lungul istoriei omului.

Joi a doua zi, sărbătoarea a continuat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită în sobor, sub protia părintelui pensionar Ion Găman, care la sfârșit a transmis tuturor celor prezenți la praznic, mulțumiri pentru implicare în păstrarea obiceiurilor și tradițiilor moștenite de la înaintași.

Cateheză despre Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul bisericii parohiale Foleștii de Sus

27 octombrie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, joi 26 octombrie în parohia Foleștii de Sus, în biserica parohială s-a început sărbătorirea celui de-al doilea ocrotitor al bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Prăznuirea a început cu slujba Vecerniei cu Litia, apoi a continuat cu cateheza Minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, prezentată de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman și a avut ca auditoriu copiii Scolii Gimnaziale Tomșani, satul Foleștii de Sus, îndrumați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor.

Prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

29 Iunie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Zi de mare prăznuire a fost vineri 29 iunie 2018 în parohia Foleștii de Sus, cu ocazia cinstirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii bisericii parohiale.

Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, marea sărbătoare a început cu săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, în seara zilei de joi 28 iunie și s-a continuat cu cateheza Chemarea la apostolat a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Expunerea a fost făcută de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman și s-a adresat în primul rând copiilor prezenți.

Cupa de fotbal ,,Preot Alex Nițu”, ediția a X-a - 2018

11 Iunie 2018 / Activități sportive / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul în Protopopiatul Hrezu, sâmbătă 6 iunie 2018 s-a desfășurat în comuna Stroiești, județul Vâlcea, competiția sportivă de fotbal Cupa Preot Alex Nițu, ajunsă la a X-a ediție.

Oganizatorul principal părintele Ion-Alin Marin în parteneriat cu cei doi parteneri, Primăria Stroiești, reprezentată de domnul primar Toma Ciolacu și Școala Stroiești, reprezentată de domnul director Daniel Popescu au primit cu mare entuziasm echipele de fotbal ale parohiilor, Dianu, Stroiești, Copăceni, Mateești II, Lăpușata, Slătioara, Foleștii de Sus și Olteni,echipa Școlii I. Ghe. Duca din Rm Vâlcea .

Competiţia s-a finalizat spre bucuria copiilor, care au primit medalii, cupe şi mingi din partea organizatorilor, dovedind încă odată în spirit creştin, că important este să participi, nu neapărat să câştigi. Totuşi într-o oarecare măsură a existat şi un clasament:

- locul I: parohia Slătioara

- locul II: Mateești II

- locul III: parohia Copăceni

Evaluarea portofoliilor participante la Concursul Național Cultural-Artistic ,,Unirea: Unitate și Libertate” din Protopopiatul Horezu

23 Aprilie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, luni 23 aprilie 2018 s-a desfășurat evaluarea și premierea portofoliilor copiilor participanți Evaluarea portofoliilor participante la Concursul Național Cultural-Artistic ,,Unirea: Unitate și Libertate” etapa la nivel de protopopiat.

Comisia de evaluare a fost alcătuită din P.C.Pr. Mihail Cîrțan, protopop la Protopopiatul Horezu, P.C.Pr. Iacovescu Mădălin și Vasile-Emanoil Găman, Inspector responsabil cu cateheza la protopopiatul Horezu.
Din portofoliile intrate în concurs singurul care a obținut punctaj maxim a fost cel al Parohiei Foleștii de Sus după cum urmează:
Secțiunea Literară - Nițu Diana: 95 p
Secțiunea Multimedia - Simion Alexandru : 90 p
Secțiunea Artistică - Șoavă Maria-Luiza : 95 p.

Pelerinajul de Florii în Protopopiatul Horezu

31 Martie 2018 / Cultural

      Sute de credincioși și preoți au participat sâmbătă, 31 martie la Pelerinajul de Florii care s-a desfășurat în orașul Horezu.

Procesiunea a început cu slujba Vecerniei cu Litie de la orele 16 la biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din incinta Protoieriei, unde s-a făcut și rânduiala sfințirii stâlpărilor, rostindu-se rugăciunea pentru binecuvântarea ramurilor de salcie, ramuri ce au fost împărțite preoților și pelerinilor.

După aceasta s-a început pelerinajul pe itinerarul deja cunoscut, Protoierie - Primăria Horezu - Biserica Parc cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, fiind deschis de copii îmbrăcați în costume populare purtând în mâini icoane cu intrarea Domnului în Ierusalim, de toacă, de clericii care de asemenea purtau Icoana Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim și autorități locale, intonând împreună: Troparul Floriilor; Cu noi este Dumnezeu, Cuvine-se cu adevărat și podobia Cămara Ta, Mântuitorule.

La finalul pelerinajului s-au sfințit iconițele ce au fost dăruite pelerinilor, de către un sobor de preoți și părintele Dumitru Diaconu a rostit un cuvânt de învățătură.

” Dragostea de mamă – pricesne, poezie și cântec patriotic”

12 Martie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, duminică 11 martie 2018 , Duminica a III – a din Sfântul și Marele Post, cea închinată Sfintei Cruci, în biserica parohială a parohiei Foleștii de Sus, s-a desfășurat un eveniment plin de intensitate duhovniească și patriotică. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, corul Aghiofilia, dirijat de părintele paroh Vasile-Emanoil-Găman a susținut un moment artistic închinat mamelor de suflet ale creștinului ortodox român: Maica Domnului, Doamna cerului și a pământului care ne poartă pe toți în brațele sale, Mama care ne-a născut și s-a îngrijit de creșterea noastră și Patria mamă care ne dăruiește din pământul său bucuria și puterea de a fi liber.

Spectacolul a avut trei părți; prima parte a încântat publicul cu patru pircesne închinate Fecioarei Maria și Sfintei Cruci, partea a doua a fost marcată de poezie și cântec pentru ”Mama” și a în a treia parte s-a amintit și cântat despre faptele eroice ale ostașilor români care și-au dat viața pentru unitate și neam, pentru reîntregirea patriei mamă - România.

Cateheză cu bătrânii în Centrul de zi ,,Dreptul Simeon” al Parohiei Târg Horezu

23 Februarie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, vineri 23 februarie 2018, părintele Constantin-Dorel Vulpe de la parohia Tîrg Horezu s-a întâlnit pentru a doua oară în acest an cu bătrânii de la centrul de zi pentru bătrâni ,,Dreptul Simeon” .

Întâlnirea s-a făcut după obicei la biserica parohială Adormirea Maicii Domnului și a avut ca suport cateheza ”Valuarea postului în lumina trăirii duhovnicești și a faptelor bune”.

Seară de cateheză în parohia Foleștii de Jos

31 Ianuarie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni 29 ianuarie 2018, în ajunul prăznuirii ocrotitorilor bisericii parohiale din Foleștii de Jos, s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie. După aceasta părintele paroh Dumitru Diaconu a ținut o cateheză în fața celor prezenți numită ,,Binecuvântarea comuniunii în raport cu individualismul actual”.

Cateheză cu bătrânii în Centrul de zi ,,Dreptul Simeon” al Parohiei Târg Horezu

19 Ianuarie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Protopopiatul Horezu, nu se derulează proiecte catehetice care vizează numai pe cei mici, pe copii, ci și activități catehetice care vizează pe enoriași de vârsta a doua și a treia. Unul din acest gen de proiecte se derulează și în parohia Târg Horezu. În centrul de zi pentru bătrâni ,,Dreptul Simeon”, din cadrul parohiei amintite al cărei paroh este părintele Constantin - Dorel Vulpe, a avut loc pe data de 12 ianuarie 2018 prima întâlnire a părintelui cu enoriașii vârstnici din Horezu. Lucrările au început cu slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat cu cateheza Datoriile creștinului față de Dumnezeu, față de aproapele și față de sine – Faptele milei trupești și sufletești.

„Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru” Hramul bisericii parohiale din Foleştii de Sus

16 Ianuarie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni 16 Ianuarie 2018, în parohia Foleștii de Sus s-a început serbarea hramului bisericii parohiale, „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”.

Această sărbătoare marchează de fapt principalii ocrotitori ai parohiei Foleștii de Sus și anume atât pe Sfântul Apostol Petru cât și pe Sfântul Apostol Pavel, cei doi stâlpi de rezistență ai bisericii noastre.

Slujba Vecerniei cu Litie, a început prăznuirea din acest an, de la orele 16:00, săvârțită în sobor, la care au participat și copiii comunității din Foleșii de Sus. După terminarea slujbei de seară , a urmat un moment de lectură biblică în care s-a evidențiat minunea eliberării sfântului Apostol Petru din temniță ,,Fapte 12; 1-11”și totodată de ce? și de când?, se sărbătorește această cinstire a lanțului Sf Apostol Petru, moment pregătit de părintele Emanoil Găman, parohul bisericii.

De asemenea, coordonarea copiilor a fost făcută de profesorul de religie Liviu Bogdan Tudor, iar la final copiii au fost recompensați cu o masă caldă și dulciuri.

Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, prăznuit și laudat de copiii din Protopopiatul Horezu

8 ianuarie 2018 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoții Protopopiatului Horezu au desfășurat cateheze pentru copii în cinstea Sfântului Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

În ajunul prăznuirii Sfântului Ioan, preoții din parohiile Protopopiatului Horezu: Mihai Cârțan – Horezu I, Claudiu Georgescu – Slăvești, Ioan-Lucian Manu – Dobriceni, Mihail Gherghina – Zătreni, Constantin-Valeriu Șerban – Urși, Mălin-Constantin Zamfir – Bodești I, au săvârșit slujba Vecerniei cu Litie după care au ținut un cuvânt de învățătură în fața copiilor prezenți la sfânta biserică.

Ultimul spectacol de colinde din Proiectul ,,Colindând, vestim și lăudăm Nașterea Domnului”, implementat în Protopopiatu Horezu prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

18 decembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Duminică 17 decembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, s-a desfășurat ultimul spectacol de colinde organizat în Protopopiatul Horezu, prin derularea proiectului ,,Colindând, vestim și lăudăm Nașterea Domnului”.

Seara de colindă a fost găzduită de biserica parohială cu hramul Nașterea Maicii Domnului din parohia Mateești II, Comuna Mateești, județul Vâlcea, unde părintele Constantin Șandru a primit cu mare bucurie colindătorii veniți din parohiile vâlcene, Costești, Greci și Foleștii de Sus.

Bucuria nașterii Domnului vestită de prețioșii colindători, va răsuna pentru mult timp în inimile enoriașilor prezenți la acest moment deosebit de înalțare duhovnicească.

Spectacol de colinde în parohia Foleștii de Sus

11 decembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, turneul proiectului ,,Colindând, vestim și lăudăm Nașterea Domnului”, ce se derulează în Protopopiatul Horezu, a continuat duminică 10 decembrie 2017, cu spectacolul organizat în parohia Foleștii de Sus, la biserica parohială cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

În deschidere au cântat colindătorii veniți din parohia Costești, coordonați de părintele Ion Marin, au urmat grupul de la Mateești II, dirijat de părintele Ilie Turcescu și programul a fost încheiat de corul Aghiofilia al parohiei gazdă Foleștii de Sus. Momentul cu cea mai mare intensitate a fost cel în care a venit Moș Crăciun, care la final a împărțit cadouri tuturor colindătorilor.

Următorul și ultimul spectacol al turneului, va fi duminică 17 decembrie, de la orele 15 în parohia Mateești II.

Sfântul Nicolae, sărbătorit de copiii parohiilor din Protopopiatul Horezu

7 decembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoții Protopopiatului Horezu, au desfășurat cateheze pentru copii în ajunul prăanuirii Sfântului Nicolae.

În parohia Negrulești-Bârzești, la biserica filială, copiii însoțiți de profesorul de religie Tatiana Sima, au participat la slujba litiei, după care părintele paroh le-a povestit despre viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolaie.

În parohia Vătășești, localitatea Bărbătești, părintele paroh Radu Ene a explicat micilor enoriași cine este Moș Nicolae și de ce adduce daruri copiilor.

În parohia Măldărești, în seara de 5 decembrie s-a desfășurat cateheza cu titlul ,,Viața și activitatea Sfântului Iearh Nicolae”, susținută de părintele paroh Mădălin Iacovescu, la Biserica parohială cu ocazia prăznuirii hramului. Auditoriul a fost format din elevii Școlii Gimnaziale Măldărești însoțiți de părintele professor Radu Ene.

În parohia Ciumagi copiii însoțiți de părinți, au fost cadorisiți de părintele Ilie Udrea, după ce acesta le-a vorbit despre Sfântul Părinte Ierarh Nicolae ocrotitorul spiritual al parohiei.

Colindând, vestim și lăudăm Nașterea Domnului

7 decembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în Protopopiatul Horezu se derulează proiectul ,,Colindând, vestim și lăudăm Nașterea Domnului”, care are la bază parteneriatul dintre parohiile Mateești II, Greci, Costești și Foleștii de Sus.

Proiectul are drept scop păstrarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun, cultivarea iubirii creștine și respectului față de semeni. Acesta constă în organizarea a trei spectacole de colinde susținute de corurile de copii pregătite și dirijate de preoții implicați, după cum urmează: 6 decembrie de la ora 15, în biserica parohială Adormirea Maicii Domnului din Costești; 10 decembrie, de la ora 14, în biserica parohială Sfinții Apostoli din Foleștii de Sus și 17 decembrie, de la ora 15, în biserica parohială Nașterea Maicii Domnului a parohiei Mateești II.

Miercuri, 6 decembrie 2017, începând cu ora 15, biserica parohială Adormirea Maicii Domnului din Costești a fost gazda primului spectacol din cadrul proiectului ,,Colindând, vestim și lăudăm Nașterea Domnului”. Grupul parohiilor Mateeștii II și Greci însoțit de preoții Constantin Șandru și Ilie Turcescu, Grupul parohiei Foleștii de Sus însoțit de preoții Vasile-Emanoil Găman și Ion Găman, au fost întâmpinate cu mare bucurie de preoții parohiei Filip Marin și Ion Marin alături de autoritățile locale, cadre didactice și enoriași ai parohiei. La sfârșitul spectacolului, încheiat de grupul parohiei gazdă, Moș Nicolae a dăruit tuturor participanților cadouri.

Parohia Bodești II au adus prinos de rugăciune și meditație Fecioarei Maria, cu prilejul prăznuirii hramului bisericii filiale

27 noiembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, o parte din tinerii Parohiei Bodesti II, însoțiți de domnul învățător Nicolae Oprița, au participat la slujba Vecerniei cu Litie oficiată la biserica filială, din catunul Drăgănești, cu ocazia sărbătoririi hramului. După slujbă, părintele paroh Vasile-Aurelian Munteanu a susținut cateheza cu titlul ”Maica Domnului, model al tinerilor în Biserică.” La final copiii au primit iconițe cu insemnele acestei sărbători și o masă caldă, plecând la casele lor bucuroși de momentul plăcut petrecut la sfânta biserică, alături de Maica Domnului, de Mântuitorul Iisus Hristos și de toți sfinții care din veac au bineplăcut lui Dumnezeu.

Praznicul Împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorit în parohia Horezu I

22 noiembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în seara zilei de 20 noiembrie 2017, s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în parohia Horezu I din Protopopiatul Horezu. Momentul spiritual-religios s-a datorat prăznuirii marii sărbători a Intrării în Biserică a Maicii Domnului, hramul bisericii parohiale, construită în centrul oraşului Horezu de Ion Urşanu, vătaf de plai și Constantin Covrea între anii 1800-1804. După slujba de seară, părintele paroh Mihai Cârțan, a susținut în fața copiilor veniți la biserică, o deosebită cateheză, despre minunata pruncă Maria, care a fost aleasă de Dumnezeu să devină Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

Prăznuirea Sfinților Arhangheli, semn de mulțumire a omului adusă îngerilor lui Dumnezeu

8 noiembrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      În parohia Foleștii de Sus, biserica filială Bălțățeni, și-a serbat ocrotitorii. Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafaiil și toate puterile cerești, au fost cinstiți începând cu slujba Vecerniei cu Litie din seara zilei de marți 7 noiembrie, la care au participat în număr mare elevii Școlii Gimnaziale Foleștii de Sus, îndrumați de profesorul lor de religie Liviu-Bogdan Tudor.

După sfânta slujbă, părintele paroh Emanoil Găman, a vorbit copiilor despre cum s-a ajuns în Biserica creștină ortodoxă acestă zi de prăznuire a Sfinților Îngeri și totodată au fost evidențiate și celelalte zile de cinstire a lor.

Miercuri a doua zi, sărbătoarea a continuat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită în sobor, sub protia părintelui Protoiereu Mihai Cârțan al Protopopiatului Horezu, care la sfârșit a transmis tuturor celor prezenți, binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Ahiepiscopul Râmnicului.

Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul bisericii parohiale Foleștii de Sus

26 octombrie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, în ajunul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, copiii parohiei Foleștii de Sus, au aflat cunoștiințe noi despre viața și misiunea Sf M. Mc.Dimitrie, ocroritorul bisericii lor, participând la cateheza susținută de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman.

Biserica parohială Foleștii de Sus, sărbătorește ca cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Prăznuirea a început în ajun cu slujba Vecerniei cu Litia și cateheza ”Spune nu slavei deșarte și pune-ți viața pentru Dumnezeu”. Praznicul, a continuat a doua zi cu slujba Sfintei Liturghii.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii parohiei Foleștii de Sus

29 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Sfinții Apostoli Petru și Pavel Ocrotitorii Parohiei Foleștii de Sus au fost sărbătoriți cu mare bucurie începând cu slujba Vecerniei cu Litie în seara zilei de 28 iunie 2017. Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, seara duhovnicească a continuat cu cateheza ” Sfinții Apostoli Petru și Pavel Stâlpii Bisericii lui Hristos” susținută de părintele paroh Vasile – Emanoil Găman. Un cuvânt de învățătură a ținut și părintele Dumitru Diaconu de la parohia Foleștii de Jos.

Sfânta Spovedanie în Săptămâna Patimilor în parohia Foleștii de Sus

12 Aprilie / Viața Eparhiei

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, Varsanufie, al Râmnicului, în data de 12 aprilie 2017, s-a desfășurat în biserica parohială Foleștii de Sus, Comuna Tomșani, activitatea ”Sfânta Spovedanie în Săptămâna Patimilor”. Activitatea a avut loc în urma derulării protocolului de parteneriat Biserică - Școală. Elevii ciclurilor primar și gimnazial Îndrumați de către domnul profesor de religie Liviu Bogdan Tudor, au fost întâmpinați cu multă bucurie și căldură, de părintele paroh Vasile Emanoil Găman.

În deschidere, părintele le-a citit pericopa evanghelică a zilei, apoi le-a vorbit despre însemnătatea Sfintei Taine a Spovedaniei. Întâlnirea a continuat cu o anamneză a evenimentelor petrecute în ultima săptămâna a Mântuitorului pe pământ, moment interactiv între profesor și elevi, evenimente cu care elevii erau familiarizați de la orele de religie din școală. Copiii au fost foarte receptivi și interesați, cum bine au mărturisit la finalul acestei activități. După acest moment de înălțare, s-a procedat la slujba Molitfei pentru Sfânta Spovedanie, după care, elevii rând pe rând s-au mărturisit.

În timpul mărturisirii, ceilalți elevi aflați în biserică, au urmărit filmul Iisus din Nazaret, film ce își propune o aducere aminte a Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos.

La final, părintele a împărțit iconițe, metanii și alte obiecte religioase, elevilor care s-au spovedit.

Premierea Copiilor participanți la Concursul Național de Creație ,,Icoana și Școala mărturisirii” din Protopopiatul Horezu

30 martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, joi 29 martie 2017 s-a desfășurat evaluarea și premierea portofoliilor copiilor participanți la Concursul Național de Creație ,,Icoana și Școala mărturisirii”, din parohiile protopopiatului Horezu. Comisia de evaluare a fost alcătuită din P.C.Pr. Vasile-Emanoil Găman responsabil cu cateheza pe protopopiatul Horezu, P.C.Pr. Ion Marin, P.C.Pr. Ion Șolea-Mateescu, doamna profesor de limba română Alina Tomescu, doamna profesor de Religie Alina-Elena Bondoc, doamna profesor de religie Sica-Floriana Șerban.
Din portofoliile intrate în concurs au ieșit pe locurile câștigătoare următoarele:
Locul I – Parohia Popești, comuna Popești – punctaj final: 9,86;
Locul II – Parohia Urși, comuna Popești – punctaj final: 9,79;
Locul III – Parohia Cârstănești, comuna Oteșani, – punctaj final: 9,26.

Luna Martie, vestitorul primăverii și cadorisitorul mamelor

6 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul de Învățământ și activități cu Tineretul, s-au desfășurat diverse activități în parohiile Protopopiatului Horezu cu ocazia Mărțișorului și Ziua Mamei.

      În parohia Foleștii de Sus s-au desfășurat activități deosebit de frumoase pentru 1 și 8 martie. Începînd cu vineri 24 februarie și până sâmbătă 4 martie, copiii înscriși ai Centrului Educativ Inovativ al Parohiei Foleștii de Sus, au confecționat mărțișoare, felicitări și poezii pentru Spectacolul de Primăvară, organizat pentru data de 5 martie, în Duminica Ortodoxiei.
Prin acestă lucrare micii creștini au mulțumit lui Dumezeu și mămicilor pentru viața lor frumoasă pe care o trăiesc. Momentul a fost plin de emoție, pentru că o mare parte din compozițiile copiilor au fost autentice. Părintele Vasile - Emanoil Găman a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți pentru implicare.

      În parohia Berbeşti de 1 martie - Ziua Mărţişorului, părintele Ion Şolea - Mateescu a organizat împreună cu elevii clasei a V-a de la Şcoala Gimnazială Berbeşti, îndrumaţi de către doamna dirigintă Nicoliţa Amzuloiu şi doamna profesor Gherghina Gheorghe un atelier de creaţie. Copiii au confecţionat mărţişoare şi felicitări pe care le-au dăruit apoi doamnelor profesoare, mamelor şi bunicelor. O parte dintre mărţişoare au fost expuse la biserica parohială, dar şi la şcoală.
La final elevii au primit mici daruri din partea parohiei.

      În parohia Zătreni, activitățile cu ocazia zilei de 1 Martie s-au făcut la Școala Gimnaziala Zătreni unde copiii claselor 1-a și a 4-a au confecționat mărțișoare pentru a le oferi mămicilor de 8 Martie. Aceste activități s-au desfășurat în urma parteneriatului dintre biserică și școală, reprezentanți fiind părintele Mihail Gherghina, profesorul de religie Alina Bondoc și învățătorul Aurelia Copoeru.

      În parohia Mateești, părintele Constantin Șandru a pregătit un mic spectacol de cântări religioase și poezie pentru Ziua Mamei creștine. Această manifestare s-a ținut în ziua de 5 martie, în Duminica Ortodoxiei, după care copiii au primit din partea părintelui mărțișoare duhovnicești.

Limba Maternă omagiată în Protopopiatul Horezu

20 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, s-au derulat diverse activități în Protopopiatul Horezu pentru omagierea limbii materne, serbată pe 19 februarie.

      În parohia Mateești II, în ziua de 19 februarie, Duminica Înfricoșetoarei Judecăți, după Sfânta Liturghie, s-a ținut cateheza cu titlul „Limba mamei” de către părintele paroh Constantin Șandru, cu prilejul omagierii Zilei Internaționale a Limbii Materne.
Copiii îndrumați de doamna profesor Jania Șandru, au fost încântați de noile cunoștințe aflate din cateheza părintelui, apoi au continuat ei momentul de sărbătoare, recitând poezii și cântând frumoase cântece, creații ale marilor scriitori ai poporului roman.

La sfârşit părintele i-a felicitat şi le-a oferit copiilor dulciuri şi iconiţe ca semn de prețuire.

      În parohia Foleștii de Sus, Limba maternă a fost comemorată la Biblioteca Centrul Inovativ Educațional al parohiei, duminică 19 februarie de la orele 16. Activitatea a început cu o cateheză despre istoria limbii române în care părintele Emanoil Găman le-a reamintit copiilor originea limbii române, bogăția cuvintelor din vocabularul limbii noastre și frumusețea operelor literare cu care a fost încununată limba română de-a lungul istoriei, de către geniul creativ al poporului român. În partea a doua copiii au urmărit un film educativ.

Școala din pridvorul Bisericii

7 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Vasanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, activitățile catehetice se desfășoară în mod diversificat în Protopopiatul Horezu. O astfel de activitate se desfășoară în parohia Cernișoara, unde nu mai este școală cu clasele I-VIII și unde puținii copii ai parohiei, se deplasează cu microbuzul pentru a ajunge la școala situată pe raza parohiei vecine Mădulari. Părintele paroh Dumitru Andronescu a găsit o modalidate de a-și ajuta copiii din parohie, reînviind, datorită vremurilor pe care le trăim, Școala din pridvorul Bisericii . În fiecare duminică după Sfânta Liturghie, părintele face pregatire la gramatica limbii române, pentru examenul de capacitate, cu cei trei copii din parohia sa, ce se află în clasa a VIII – a. Copiii sunt foarte receptivi și mulțumesc părintelui lor pentru dragostea fiască pe care le-o poartă.

Praznicul Intâmpinarea Domnului, mare sărbătoare pentru enoriașii filiei din satul Pârâienii de Mijloc.

3 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Vasanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în parohia Pârâieni, la biserica filială din satul Pârâienii de Mijloc, miercuri seara 1 februarie 2017, părintele paroh Marian Curea a ținut o oră de cateheză cu ocazia hramului bisericii, în fața elevilor Școlii Primare Părăienii de Jos. Copiii claselor I-IV, îndrumați de învățătorii Constantin și Elena Busuioceanu, au fost foarte receptivi la istorisira biblică din care au aflat despre smerenia Domnului nostru Iisus Hristos, Care nu a venit pe pământ să strice legea ci să o plinească, drept dovadă s-a lăsat Însuși Dumnezeu Creatorul, să fie ținut în brațe și binecuvântat de creația Sa, dreptul Simeon.

      Prăznuirea a continuat joi 2 februarie, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care au participat autorități locale, preoți, dascăli și alți credincioși din parohiile învecinate.

Cateheză de hramul cinstirii celor Trei Ierarhi, Vasile Cel Mare, Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur, în parohia Foleștii de Jos

31 Ianuarie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică 29 ianuarie 2017, s-a început prăznuirea ocrotitorilor bisericii parohiale din Foleștii de Jos, cu slujba Vecerniei cu Litie. După slujba de seară săvârșită în sobor, a urmat cateheza cu titlul ” Unde și cum îl putem întâlni pe Dumnezeu”, cateheză ce a făcut referință la viața Sfinților Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu și Sfântul Ioan Gură de Aur. Copiii prezenți îndrumați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor, au primit cu bucurie cuvântul deosebit de folositor vârstei lor, susținut de părintele paroh Dumitru Diaconu și au înțeles că, ”misiunea pe care o are fiecare în viața aceasta nu poate fi împlinită în modul desăvârșit, decât prin comunicare și comuniune cu Dumnezeu și aceasta se face începând din biserică”.

Sărbătoarea a continuat a doua zi cu slujba Sfintei Liturghii la care au participat, autorităţile locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din comună şi din parohiile învecinate.

„Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru”
Hramul bisericii parohiale din Foleştii de Sus

16 Ianuarie 2017 / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni 16 Ianuarie 2017, parohia Foleștii de Sus și-a serbat unul din hramurile bisericii parohiale, „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”.

Sărbătoarea comunității a început cu Slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită în sobor, cateheza ”Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru” elaborată de părintele paroh Emanoil Găman și un cuvânt despre purtarea în viață susținut de către părintele Dumitru Diaconu de la parohia Foleștii de Jos.

Auditoriul a fost format din elevii Școlii Gimnaziale Tomșani coordonați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor și enoriașii parohiei. După slujba de seară s-a făcut molitfa Sfintei Spovedanii și toți copiii s-au mărturisit pentru ca a doua zi la Sfânta Liturghie să se împărtășească.

A doua zi slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un ales sobor de preoți sub protia Preacuviosul Părinte Protosinghel Misail, Starețul Mănăstirii Turnu, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Arhiva 2016
Arhiva 2015
Arhiva 2012-2014