„Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru” Hramul bisericii parohiale din Foleştii de Sus

      Sâmbătă 16 ianuarie 2016, parohia Foleștii de Sus și-a serbat hramul bisericii parohiale, „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un ales sobor de preoți iar la final, părintele Ion Găman și părintele Dumitru Diaconu au rostit un cuvânt de învăţătură, în care a istorisit viaţa şi activitatea Sfântului Apostol Petru, relația strânsă a acestuia cu Sfântul Apostol Pavel, ce simbolizează ei pentru Biserica lui Hristos dar și necesitatea reîntoarcerii omului contemporan cu toată ființa sa la Dumnezeu și să ia ca drept model de smerenie şi sfinţenie pentru mântuirea sufletului pe acești mari stâlpi ai bisericii lui Hristos, iar la final le-a mulțumit tuturor celor ce au contribuit la organizarea acestui hram .

Împlinirea Sfintei Euharistii după săvârșirea Sfintaei Liturghii, a fost numărul mare de elevi de la Şcoala Gimnazială Foleştii de Sus, coordonaţi de Profesorul de religie Liviu Bogdan Tudor, care după ce au fost spovediţi de părinţii duhovnici, au primit Taina Sfintei Euharistii.

În Arhiepiscopia Râmnicului, biserica parohială din satul Foleştii de Sus, este singura ce are hramul „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”.

Parohia Foleştii de Sus este aşezată din punct de vedere geografic pe drumul judeţean Băbeni-Horezu, de o parte şi de alta a râului Bistriţa şi face parte din Comuna Tomşani, Judeţul Vâlcea.

Parohia cuprinde satele Foleştii de Sus, Bălţăţeni şi cătunele Ogrăzele şi Tabaci. Satul Foleştii de Sus şi cătunele Tabaci şi Ogrăzele sunt situate pe partea dreaptă a râului Bistriţa, iar satul Bălţăţeni, pe partea stângă a râului.

În centrul satului Foleştii de Sus se găseşte biserica parohială, construită între anii 1895-1907, de către preotul Gheorghe Dumitrescu, iar sfinţirea ei a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Atanasie Mironescu, la 23 septembrie 1907. Hramul bisericii este „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, fiind prăznuit pe 16 ianuarie de „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”.

Astăzi, parohia Foleştii de Sus este păstorită de Părintele paroh Vasile-Emanoil Găman și Părintele Ion Găman.

Inapoi