Sesiunea de implementare a proiectului „Calea mântuirii” în Arhiepiscopia Râmnicului

      În Sala de şedinţe „Emaus” a Aşezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc in data de 28 noiembrie 2012, sesiunea de implementare a proiectului de carehizare a adulţilor „Calea mântuirii” în Arhiepiscopia Râmnicului.

Întrunirea s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al arhiepiscopiei Râmnicului, şi a reunit responsabilii cu cateheza eparhială de la cele trei protopopiate ale eparhiei, dar şi preoţi care şi-au manifestat intenţia de a aplica şi implementa proiectul la nivel parohial, în cadrul comunităţilor de credincioşi.

În deschiderea conferinţei Preasfinţitul Episcop-vicar Emilian a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa şi necesitatea catehezei în pastoraţia preotului, dezvoltată prin proiectele iniţiate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, şi în mod special prin proiectul „Calea mântuirii”.

La eveniment au mai luat parte părintele Constantin Cîrstea, Consilier Cultural în cadrul Eparhiei Râmnicului, părintele Constantin Olariu, Inspector cu catehizarea tineretului, părintele profesor Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sf Nicolae” din Râmnicu Vâlcea şi părintele Iulian Mădălin Buşagă, protopop de Drăgăşani.

Pentru implementarea cu succes a proiectului de cateheză în cadrul comunităţilor parohiale preoţii prezenţi au primit materiale video şi un suport text.

Dezvoltat de preoţi şi profesori de la Institutul pentru Studii Creştin-Ortodoxe din Londra, programul de cateheză pentru adulţi “The Way”' (Calea mântuirii) are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine. “The Way” se adresează persoanelor cu vârste între 18 şi 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă.

Proiectul a fost implementat pentru prima dată în Anglia, în urmă cu 8 ani, în 2004, având un grup-ţintă de aproximativ 80 de persoane. Pe parcurs, acesta s-a extins, ajungând să fie folosit în mai multe zone din Marea Britanie şi în multe alte ţări din străinătate. “The Way” urmăreşte prezentarea elementelor de bază ale credinţei ortodoxe într-un mod specific tradiţiei ortodoxe, în aşa fel încât să nu rămână vreo întrebare fără răspuns şi se vrea un posibil model pentru proiectele de catehizare din ţara noastră. Numele acestui proiect vine de la numele cu care este numită adesea credinţa noastră în Noul Testament. De asemenea, Hristos Se numeşte pe Sine „Calea”, în textul de la Ioan 14, 6: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”.

Ideea proiectului este aceea de catehizare a adulţilor, într-un spaţiu familiar, în urma unei mese comune. „Este vorba de o cateheză după modelul copiat al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care în cadrul unei mese familiare a expus cele mai importante învăţături ale Lui şi care sunt mântuitoare. După acelaşi model, după o masă luată în comun, la nivelul grupului format va urma o prezentare din partea unei autorităţi bisericeşti sau a unei autorităţi cu înaltă pregătire teologică privind una dintre cele 12 teme ale cursului, mai apoi un grup de discuţii la care vor participa 6 - 9 persoane. Cred că un astfel de proiect este necesar în toate Bisericile Ortodoxe din întreaga lume. Programul “The Way” vine în ajutorul preoţilor pentru a crea un laicat pregătit, care să poată sprijini activitatea pastoral-misionară a preotului”, a precizat David Frost, iniţiatorul proiectului.

Calea a fost scris de cei opt prezentatori ai săi, evaluat critic de fiecare membru al echipei, revizuit în urma experimentării practice, şi trimis pentru aprobare Înaltpreasfinţitul Mitropolit Kallistos De Diokleia.

Creatorii acestui proiect vin din toate mediile şi categoriile de credincioşi ortodocşi, drept pentru care proiectul este adaptat la o mulţime de condiţii sociale diferite. Cursul de iniţiere în cadrul programului cuprinde un CD cu toate informaţiile necesare pentru implementarea cu succes a proiectului de cateheză. Activităţile sunt programate în 12 sesiuni de întâlniri cu credincioşii, în care un rol foarte important îl au agapa frăţească dinaintea prezentării temei şi discuţiile de grup. Experienţa preoţilor şi profesorilor de la Cambridge a demonstrat că în astfel de discuţii ies la iveală cele mai multe nedumeriri ale credincioşilor.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman






Inapoi