Spectacol de colinde în ziua de crăciun

27 decembrie / Învățământ și Tradiție / Preot Vasile-Emanoil Găman

      În ziua cea mare a Praznicului Naşterii Domnului, 25 decembrie 2016, enoriașii parohiei Foleştii de Sus prezenți la slujba Sfintei Liturghii au trăit momente de mare bucurie duhovnicească . Acestea au fost determinate de spectacolul de colinde susținut de corul Aghiofilia al parohiei dar și de prezența lui Moș Crăciun care a dăruit cadouri tuturor.

Concursul interjudeţean „Marea Taină a Naşterii Domnului”, la Tomșani-Vâlcea – 17 decembrie 2016

17 decembrie / Învățământ și Tradiție / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Sâmbătă, 17 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala de festivităţi a Căminului Cultural Foleștii de Sus, din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Concursului interjudeţean „Marea Taină a Naşterii Domnului”, închinat praznicului Naşterii Domnului.

Evenimentul aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului şi Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea a fost organizat de către Primăria Tomşani, Consiliul Local, Şcoala Gimnazială Tomșani şi Parohia Foleştii de Sus.

Începutul concursului a fost marcat de slujba de Tedeum, săvârșită de Părintele Inspector Cristian Bănuță, părintele Protoiereu Mihai Cârțan, părintele paroh Vasile-Emanoil Găman și părintele Vasile Chima de la parohia Brezoi II, îndrumătorul corului de la Brezoi. După slujba de mulțumire a urmat prezentarea cărții ”Măști”, a autorului Alexandru Enache și tot atunci a fost prezentată expoziția de materiale confecționate de elevii Școlii Gimnaziale Tomsani, puse spre vânzare pentru a strânge fonduri necesare continuării proiectului filantropic ”Dăruind învățăm să iubim”, pentru ajutorarea celor aflați în suferință.

Concursul s-a desfăşurat pe trei secțiuni : creaţie literară, creație plastică, scenete şi interpretare corală.

La primele două secțiuni au participat cu şcoli, 173 de cadre didactice și 449 de elevi din judeţele: Vâlcea, Arad, Deva, Oradea, Botoșani, Suceava, Bacău, Călărăși, Brașov, Sibiu, Satu-Mare, Mureș, Tulcea şi Maramureş. La secţiunea a III-a au performat 21 de grupuri de copii şi tineri de la 13 școli: 11 școli din județul Vâlcea, 2 din județul Argeș și corul Aghiofilia al parohiei Foleștii de Sus.

La final Moş Crăciun a împărţit daruri tuturor participanţilor.

Poze Stire

Cuvinte cu folos duhovnicesc pentru copiii din Protopopiatul Horezu, la marele Praznic Împărătesc al intrării în Biserică a Maicii Domnului

22 noiembrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoții Protopopiatului Horezu, au înnoit cunoștiințele copiilor despre aducerea la templu la vârsta de 3 ani a Mariei, fiica Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, aleasa Doamnă a Cerului și a Pământului și Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Prăznuirea aceste sărbători s-a făcut în mai multe parohii horezene.

      În Parohia Pojogi, comuna Stroești, județul Vâlcea, bisericuța filială din lemn, monument istoric din satul Cireșu, construită în anul 1783 și-a serbat hramul. Frumusețea sărbătorii a fost amplificată de prezența elevilor de la Școala Gimnazială Stroiești. Părintele paroh Nicolae Belbu a conchis în încheierea catehezei că ”sămânța credinței sădită în sufletul curat de copil, aduce roade folositoare mântuirii, dacă părinții îndrumă pe copii pe calea bisericii la fel cum au făcut și Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria.”

      La biserica filială a parohiei Bodești II, din catunul Drăgănești, cinstirea marelui Praznic a început din ajun, cînd părintele Vasile-Aurelian Munteanu s-a întâlnit cu elevii Școlii Generale Bodești. Momentul a fost înnobilat de Slujba Vecerniei, după care a urmat cateheza cu tema ”Maica Domnului, un model al apropierii tinerilor de Biserică”.

      Și parohia Mierești din comuna Bărbătești, biserica parohială monument istoric, ctitorită de Macarie Ieromonahul în anul 1776, a îmbrăcat haina de sărbătoare. La praznic au participat și elevii Școlii Gimnaziale Bărbătești însoțiți de învățătorul Ion Paraschivoiu, care s-au bucurat de cuvântul de învățătură rostit de părintele paroh Vasile Botea.

Finalul sărbătorii a fost marcat de o acțiune filantropică, prin care părintele împreună cu copiii au dăruit produse alimentare Centrului de Bătrâni Ama-Med din parohie pentru ca și ei să simtă bucuria Praznicului Împărătesc în cinstea Maicii Domnului.

”Sfinții Arhangheli, apărători ai omului în războiul nevăzut” Cateheze pentru copii în Protopopiatul Horezu

8 noiembrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoții Protopopiatului Horezu, au desfășurat cateheze pentru copii în cinstea și mulțumirea Sfinților Arhangheli.

      În parohia Grădiștea, luni 7 noiembrie de la orele 16:00, s-a săvârșit Vecernia și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. După slujba religioasă părintele paroh Nicușor Ghigenescu a susținut cateheza ,, Să ne rugăm Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil", în fața elevilor de la Liceul Teoretic Grădiștea, care au fost însoțiți de profesorul de religie Alexandru-Ovidiu Murgu și de părinții acestora.

      În parohia Foleștii de Sus, haina de sărbătoare pe care a îmbrăca-o biserica filială Bălțățeni, a fost una plină de daruri duhovnicești. Darurile Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafaiil au început să se reverse din ajunul hramului, luni 7 noiembrie, când copiii din parohie au participat la slujba Vecerniei cu Litie urmată de cateheza ”Sfinții Arhangheli, sprijinitori și ocrotitori ai omului”, susținută de părintele paroh Emanoil Găman. În introducerea temei făcută de părintele Dumitru Diaconu de la parohia Foleștii de Jos, copiii au înțeles cât de important este să avem un sfânt ocrotitor și cât de necesară este rugăciunea către îngerul păzitor.

Marți, a doua zi, bucuria darurilor s-a amplificat prin Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și prin cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie.

      În parohia Recea, bisericuța de lemn care datează din anul 1775, acum capelă de cimitir și-a serbat hramul.Cu această ocazie, părintele paroh Nicolae-Constantin Ureche, a susținut după Sfânta Liturghie elevilor de la Școala Gimnazială Izvorul Rece, îndrumați de învățătoarea Camelia Glogoveanu, cateheza despre “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Copii au primit cu bucurie cuvântul de învățătură rostit de părintele paroh.

      În parohia Văleni- Zătreni, sărbătoarea cinstirii Sfinților Îngeri, a început prin vizitarea bisericii parohiale din Văleni-Deal de către copiii Școlii Gimnaziale Zătreni îndrumați de profesorul de religie Elena-Alina Bondoc. Părintele paroh Vasile-Marius Tomescu, a evidențiat aspectul de supunere necondiționată pe care îl au îngerii în lucrarea voii lui Dumnezeu pentru ajutorul și mântuirea omului.

      În parohia Tomșani, părintele misionar al Protopopiatului Horezu, Olimpiu-George Popa, cu ocazia hramului bisericii parohiale, a susținut o oră de cateheză în cadrul căreia a prezentat elevilor Școlii Gimnaziale Tomșani, coordonați de directorul școlii, doamna Maria Teodorescu, lucrarea Sfinților Îngeri în viața copiilor și ajutorul primit de către oameni prin mijlocirea puterilor cerești.

      În parohia Berbești, cu prilejul hramului bisericii din lemn construită în anul 1867, din satul Roşioara, după săvârşirea slujbei Vecerniei în seara zilei de 7 noiembrie, preotul paroh Ion Şolea-Mateescu a explicat ce sunt sfinţii îngerii şi importanţa lor în viaţa creştinilor, în fața elevilor Școlii Gimnaziale din Berbești. Copii au fost îndemnați să se roage neîncetat la Îngerul păzitor pe care l-au primit la botez, pentru ca acesta să-i poată ocroti.

      În parohia Pietrari Schit, părintele Ioan Iorgulescu a avut ca oaspeți în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli, elevii Școlii Gimnaziale Pietrari, îndrumați de profesorul de religie Tatiana Sima. După cateheza susținută de părintele paroh, copii au desenat și pictat icoane cu Sfinții Îngeri.

Cateheze pentru copii despre Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în Protopopiatul Horezu

27 octombrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Șirul catehezelor pentru copii, continuă în Protopopiatul Horezu cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în parohiile care îl au ca ocrotitor.

      În parohia Foleștii de Sus, biserica parohială sărbătorește ca al doilea ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Prăznuirea a început în ajun cu slujba Vecerniei cu Litia în sobor.

Bucuria sărbătoarei a continuat cu cateheza despre viața sfântului, prezentată de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor, după care părintele paroh Vasile-Emanoil Găman a scos în evidență responsabilitatea pe care o au tinerii pentru propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu și punerea lui în practică în fața celorlalți, la fel cum a făcut Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Finalul serii a fost încununat de un mic spectacol de pricesne susținut de copiii corului Aghifilia al parohiei și de o mică agapă.

Cinstirea Sfântului Mucenic Dimitrie a continuat a doua zi cu slujba Sfintei Liturghii, la care au participat și elevii Școlii Gimnaziale Tomșani din satul Foleștii de Sus, îndrumați de profesorul lor de religie.

      În parohia Negrulești – Bârzești, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul bisericii parohiale, a fost prăznuit începând cu slujba Vecerniei. După acesta, părintele paroh Marian-Codruț Șogor, a prezentat copiilor Școlii Gimnaziale Bodești – Bărbătești, viața și minunile Sfântul Mucenic Dimitrie, interacționând într-un dialog plăcut cu aceștia. La sfârșit, preotul a prezentat copiilor un filmuleț despre orașul Tesalonic, locul natal al sfântului.

      În parohia Cernișoara, părintele paroh Dumitru Andronescu, împreună cu enoriașii și elevii Școlii Primare Cernișoara cu clasele I – IV, îndrumați de învățătorul Constantin Nuică și-au serbat ocrotitorul începând cu slujba Sfintei Liturghii și continuînd cu cateheza ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ostaș al lui Hristos”.

      În parohia Zătreni, la biserica filială Făurești, părintele Mihail Gherghina a susținut în seara de ajun a praznicului sfântului ocrotitor, Dimitrie - Izvorâtorul de Mir, cateheza ”Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie”. Auditoriul a fost format din elevii claselor primare ale Școlii Gimnaziale Zătreni, însoțiți de profesorul Aurelia Copoieru.

      În parohia Gorunești, părintele paroh Alexandru Prună, a avut ca invitați de pentru a cinsti împreună pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în seara de dinaintea prăznuirii, pe copiii grădiniței Școlii Gimnaziale Slătioara, coordonați de doamna educator Mihaela Albuică. Povestirea vieții sfântului și a nașterii sale miraculoase, i-a uimit pe micuții care au plecat acasă cu gândul la îngerașii care îi protejează în fiecare zi și le duc rugăciunile la Dumnezeu. Prăznuirea a continuat a doua zi cu Sfânta Litughie.

      În parohia Broșteni II, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a fost sărbătorit la biserica parohială din comuna Lăpușata, județul Vâlcea, unde părintele paroh Adrian Bușică a vorbit tuturor celor prezenți despre credința și jertfa mucenicească a sfântului lor protector.

      În parohia Berbești, bisericuţa de lemn, monument istoric, din cătunul Păsărei, satul Dămţeni, ce datează din 1819 și-a sărbătorit hramul. Părintele paroh Ion Şolea-Mateescu împreună cu preotul coslujitor Bogdan Milea, au pregătit pentru acest minunat moment spiritual, o seară catehetică pentru copii din acest cătun prezenţi la slujba Vecerniei, în care au evidențiat viaţa şi martiul Sfântului Dimitrie.

Cateheze pentru copii despre Sfânta Cuviosă Parascheva în Protopopiatul Horezu

14 octombrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Ahiepiscopul Râmnicului prin sectorul de învățământ și activități cu tinerii al biroului de cateheză din Protopopiatului Horezu, s-au derulat cateheze cu copiii de către preoții din Protopopiatul Horezu cu ocazia sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

      În biserica filială Dumbrăvești a parohiei Foleștii de Jos, s-a desfășurat joi 13 octombrie 2016 Vecernia sărbătoriri hramului ocrotitoarei, Sfânta Cuviosă Parascheva. Cu prilejul acestei mari sărbători, după sfânta slujbă, părintele paroh Dumitru Diaconu a vorbit credincioșilor prezenți despre modul de manifestare corect al creștinilor ortodocși cu prilejul pelerinajelor, fie pentru cinstirea sfintelor moaște, fie la sfințirea noilor locașuri de cult, dând pildă viața sfintei cuvioase prăznuită.

      În parohia Văleni-Zătreni, părintele paroh Vasile-Marius Tomescu în colaborare cu profesorul de religie Elena-Alina Bondoc de la Școala Gimnazială Zătreni, au invitat elevii clasei a V-a la biserica filială monument istoric de la sfârșitul secolului al XVIII – lea, construită din lemn, ce are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. După săvârșirea slujbei Vecerniei, copiii au ascultat minunatul cuvânt rostit de părintele lor duhovnic, din care au aflat minunatele fapte demne de un sfânt, pe care le-a făcut mica Parascheva la vârsta de 10 ani când a aflat cuvintele Mântuitorului din sfânta Enaghelie care spune: ” cel ce voiește să vină după mine să-și ia crucea sa și să-mi urmeze” Marcu 8;34. Viața Sfintei Cuvioase a fost exemplificată în comparație cu viața Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și folosul spiritual pe care îl aduc acești doi mari sfinți pentru creștinul ortodox român. La final copiii au primit daruri și cărticele de rugăciuni.

      În Parohia Berbeşti, Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită la bisericuța din lemn din satul Dămţeni, începând cu seara vecerniei. Părintele paroh Ion Șolea-Mateescu împreună cu părintele coslujitor Bogdan Milea, au prezentat elevilor clasei a III-a și a V-a de la Școala Gimnazială Berbești, un mod adevărat de viață prin care se poate câștiga sfințenia și Împărăția Cerurilor din cateheza numită ,,Sfânta Parascheva - ocrotitoarea tinerilor".

      În Parohia Mateeşti II, părintele Constantin Şandru a început prăznuirea Sfintei Cuvioasei Parascheva începând din ajunul sărbătorii la Centrul pentru copii și tinerii de la biserica parohială. Aici a împărtăşit copiilor minunile săvârşite de sfânta cuvioasă şi viaţa pe care a trăit-o și le-a mai precizat că se mai numește şi Sfânta Vineri. Această lucrare cu copiii săvârșită de părintele a continuat și în ziua de hram când aceștia îndrumați de doamna profesor de limba română Janina-Elena Șandru, au participat la Sfânta Liturghie de la biserica filială, care o are pe Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoare.

      În parohia Râmești, Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea bisericii parohiale, a fost prăznuită începând din ziua ajunului. Elevii Școlii Gimnaziale Romanii de Jos, îndrumați de profesorul de religie, părintele Liviu Geană, au ajuns la ”Biserica Robilor”, biserica filială a parohiei Râmești, de la poarta mănăstirii Hurezi, satul romanii de Jos, unde au fost întâmpinați de părintele paroh Constantin Dumitrescu. Aici părintele paroh în colborare cu preotul Ioan Eugen-Ovidiu, slujitor la biserica schitului Sfântul Ștefan din cadrul mănăstirii Hurezi, au vorbit elevilor clasei a VIII-a despre sfinții bisericii dreptmăritoarea lui Hristos și cu precădere despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva.

      În parohia Pojogi, enoriașii satului Cireșu au participat în număr mare pe 14 octombrie la Sfânta Liturghie în biserica mare a comunității. Cuvioasa Parascheva sărbătorită pe 14 octombrie, este protectoarea acestui sfânt lacaș de rugăciune de la inaugurarea lui în 1945. În ajun la slujba vecerniei părintele paroh Belbu Nicolae a ținut în fata celor prezenți o cateheză în care a vorbit despre vocația monahală, despre voturile monahale, și despre viața curată a monahilor, dintre care mulți au urcat pe scara duhovnicească, ajungând sfinți plăcuti lui Dumnezeu așa cum a fost și cuvioasa Parascheva. După Sfânta Liturghie în prăznicarul recent renovat s-a oferit o agapă la care au participat credincioșii, cadre profesorale, autorități locale și elevii școlii.

      În Parohia Recea, biserica de lemn care datează din anul 1867,acum capelă de cimitir și-a serbat hramul.Cu această ocazie părintele paroh Nicolae-Constantin Ureche a susținut după Sfânta Liturghie elevilor de la Școala Gimnazială Vaideeni îndrumati de doamna învățător Camelia Glogoveanu, o cateheză despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva.

      În parohia Zatreni cu ocazia hramului Sf. Parascheva, s-a săvârsit sluba Vecerniei în ajun iar în ziua praznicului s-a oficiat Utrenia cu Sfânta Liturghie. Au participat copiii din clasele a-2-a si a-7-a de la Școala Gimnazială Zătreni însoțiți de profesorul Doru Lotreanu, care au ascultat cateheza despre Viata Sfintei Parascheva.

      În Parohia Milostea, părintele paroh Florin Stamatoiu, a susținut cu ocazia hramului bisericii parohiale, joi 13 octombrie, după slujba Vecerniei, cateheza ” Viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva” . La această seară duhovnicească au fost implicați elevii Școlii Gimnaziale Miloste din clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, îndrumați de doamna professor Anca Stamatoiu.

       În Parohia Bodeşti I cu ocazia prăznuirii hramului a avut loc cateheza cu tema "Sf. Cuv. Parascheva şi importanța sfinților în viața creştină". Copiii care au participat la cateheză au asistat apoi şi la slujba Vecerniei.

       În parohia Grădiștea, slujba de prăznuire în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva a adus o bucurie deosebită în inimile elevilor Liceului Teoretic Grădiștea, coordonați de profesorul de religie Alexandru-Ovidiu Murgu. Aceștia au ascultat cuvântul de învățătură al părintelui paroh Nicușor Ghigenescu despre viața plină de fapte bune a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași iar la final părintele le-a urat succes în toate activitățile pe care le vor face.

Ziua Educației în Protopopiatul Horezu

6 octombrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, mai mulți preoți și profesori de religie din Protopopiatul Horezu au desfășurat diverse activități comune în data de 5 octombrie, cu ocazia Zilei Educaţiei.

La Școala Gimnazială Berbeşti a avut loc o frumoasă activitate catehetică susţinută de profesorul de Religie, Nicola Vasile împreună cu elevii clasei a VII-a. Titlul prezentării a fost : ,,Sfinţii Ierarhi Antim Ivireanul şi Andrei Şaguna - Ctitori de cultură şi învăţământ românesc. "

În continuare, preotul paroh Şolea -Mateescu Ion le-a vorbit elevilor despre modelul pe care-l reprezintă Sfântul Antim Ivireanul în Ţara Românească, Sfântul Andrei Şaguna în Transilvania şi Sfântul Dosoftei în Moldova ca iubitori de Hristos, de neam, de cultură, de artă. De asemenea s-a evidenţiat şi rolul decisiv pe care l-au avut aceşti ierarhi în introducerea definitivă a limbii române în cult şi în dezvoltarea culturii naţionale, prin operele tipărite şi şcolile înfiinţate.

La final, elevii au primit îndemnul pe care Sfântul Apostol Pavel îl adresa evreilor : ,,Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa."(Evrei XIII,7).

      La Școala Gimnazială Tomșani, activitățile s-au derulat pe o paletă mai largă și s-au implicat mai multe cadre didactice de diverse specialități, Camelia Nițu – profesor de limba română, Cristina Toană – profesor de limba Engleză, Liviu-Bogdan Tudor – profesor de religie. La final părintele Vasile-Emanoil Găman a ținut să accentueze importanța Bisericii în învățământul românesc.

Poze Școala Gimnazială Tomșani

      La Școala Gimnazială Mateești-Turcești Ziua Mondiala a Educatiei, a fost marcată prin activități de genul, concurs de poezie și cântece religioase, excursie la biserica parohială Turcești, concurs de desen pe diferite teme.

      La Școala Gimnazială Zătreni activitățile s-au desfășurat prin implinarea profesorului de religie Elena-Alina Bondoc în colaborare cu părintele Mihail Gherghina și a avut ca titlu ''Educatia religioasa a tinerilor ''. Momentul a fost marcat de excursia pe care au făcut-o micuții școlari la biserica parohială.

Rechizite pentru elevii parohiei Foleștii de Sus la începutul anului școlar

14 Septembrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Parohia Foleștii de Sus, Protopopiatul Horezu, s-au dăruit luni, 12 septembrie 2016, rechizite cu prilejul începerii noului an şcolar. În urma analizării listelor cu copiii înscriși la Școala Gimnazială Tomșani, satul Foleștii de Sus, de către preotul paroh Vasile-Emanoil Găman împreună cu profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor au fost evidențiați un număr de șase copii care să beneficieze de rechizite școlare. O parte din ei proveneau din familii cu o situație precară iar cealaltă parte au primit pentru merite deosebite privind activitățile desfășurate în timpul anului trecut la Centrul Educativ Inovativ al parohiei dar și prezența și implicarea activă la sfintele slujbe din duminici și sărbători.

Rechizite pentru elevii Școlii din Alunu

14 Septembrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Și în parohia Alunu cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, copiii au primit rechizite cu prilejul începerii noului an şcolar. După oficierea slujbei de Te Deum și intrarea la clase, părintele Ștefan Boeangiu a oferit copiilor cu neajunsuri, cele necesare pentru anul școlar ce a început.

Tineri din Arhiepiscopia Râmnicului prezenți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea, București, 1-4 septembrie

9 Septembrie / Învățământ / Sursa Arhiepiscopia Râmnicului

      Joi, 1 septembrie 2016, reprezentanții tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Râmnicului au participat la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea, eveniment ce se desfășoară la București în perioada 1-4 septembrie.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea, de la București, a avut ca scop formarea tinerilor, prin participarea la programe educative, duhovnicești, culturale și artistice din Capitală, pentru ca aceștia să devină, la rândul lor, formatori în comunitățile de care provin.

În deschiderea evenimentului, în prezenţa Patriarhului Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat o slujbă de Te Deum în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

După slujbă, miile de tineri prezenţi pe Dealul Patriarhiei au intonat, împreună cu grupul psaltic Tronos, imnul de stat al României, Deşteaptă-te române!

A urmat imnul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea 2016 în interpretarea artistului Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis, acompaniat de Orchestra Metropolitană din Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, şi grupul psaltic Tronos, dirijat de protopsalt arhid. Mihail Bucă.

În continuare, Patriarhul României a adresat tinerilor prezenţi un cuvânt de încurajare şi binecuvântare intitulat: Credinţa în Iisus Hristos – izvor de bucurie.

Următorul moment în cadrul ceremoniei de deschidere a constat în prezentarea delegaţiilor participante la întâlnire. Câte doi reprezentanţi ai fiecărei delegaţii, îmbrăcați în costume tradiționale, purtând drapelul țării din care provin și al eparhiei pe care o reprezintă, au urcat pe scenă şi au primit binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

Moderatorul evenimentului, Iuliana Lazăr, a dat apoi cuvântul reprezentanţilor autorităţilor de stat care au transmis mesaje cu prilejul acestui eveniment cu participare naţională şi internaţională.

Mesajul Preşedintelui României, dl. Klaus Iohannis, a fost transmis de dl. Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

Prezenţa la această manifestare a peste 2000 de tineri din ţară şi din diaspora românească, ori venind din Bisericile Ortodoxe surori demonstrează forţa credinţei în Dumnezeu şi vitalitatea Ortodoxiei. Ei sunt dovada că Biserica Ortodoxă Română are un rol de neînlocuit în formarea şi educarea tinerilor din România prin valorile pe care le propagă şi prin modelele pe care le propune noilor generaţii, se precizează în mesajul Preşedintelui României.

Guvernul României a fost reprezentat la Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea 2016 de dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte: Acest eveniment este o formă de afirmare şi de celebrare a identităţii ortodoxe ca parte a identităţii europene. Cred că această întâlnire ce reuneşte mii de tineri ortodocşi din întreaga lume este un eveniment care ne atrage atenţia prin dimensiunea lui integratoare, dar care în mod special vorbeşte despre importanţa Bisericii şi a credinţei în viaţa societăţilor contemporane.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice este un partener constant al Patriarhiei Române în activităţile cu tinerii. La eveniment a fost prezent şi dl. Ministru Mircea Dumitru.

Participarea unui număr atât de mare de tineri sub aceleaşi valori şi preocupări este o reuşită în sine şi consider că acest tip de evenimente care amintesc celor prezenţi de toate acele lucruri care ne aseamănă şi ne apropie ar trebui să fie mai frecvente şi nu doar în rândul tinerilor. Întâlnirea internaţională a tinerilor ortodocşi din acest an oferă participanţilor oportunitatea de a discuta în seria de activităţi propuse în cadrul evenimentului despre relaţia tinerilor cu Biserica, respectiv despre rolul, locul şi importanţa tinerilor în viaţa Bisericii, a spus dl. Mircea Dumitru.

După mesajele reprezentanților autorităților de stat a urmat un moment artistic susţinut de:
• grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale;
• formaţia Trei Parale;
• corul Cantus Domini.

Atelierele Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea 2016: Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii

A doua şi ultima zi a atelierelor de lucru din cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea 2016 i-a reunit pe tineri în comuniune şi conlucrare. Dezbaterile din 3 septembrie 2016, s-au desfăşurat având ca temă: Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii – comunicare adecvată/ neadecvată; suficientă/insuficientă.

Subcategorii pentru activităţile în echipă au fost:
- familia creștină – tabloul/profilul familiei creștine în societatea de azi; cum văd tinerii familia creștină?
- educația pentru sănătate – modalități de abordare adecvată a educației pentru sănătate;
- ora de Religie – așteptări, sugestii de îmbunătățire, abordări inovative;
- (auto)descoperirea, (auto)definirea și cercul de prieteni în Biserică – spațiu al socializării tinerilor

Întreaga întâlnire a fost o experiență de neuitat ce va rămâne întipărită pentru totdeauna în inima mea. A fost o bucurie să mă aflu aici!, ne-a transmis Stănculescu Ioana, Giurgiu.

Tinerii sunt foarte implicaţi, apreciază aceste ateliere de lucru, metodele folosite, temele abordate, se simt liberi în exprimare şi sunt foarte descurcăreţi. Ne-au transmis că îsi doresc să fie organizate mai multe astfel de evenimente. Şi noi moderatorii ne simţim foarte bine, avem o mare statisfacţie sufletească şi ne face mare placere să lucram cu aceşti tineri minunaţi veniţi din toate colţurile Ortodoxiei, a precizat Alexandru Cutchi, coordonator voluntari de la Liceul Virgil Madgeru.

Atelierele de lucru la care am participat au fost foarte benefice. Mi-am însuşit multe cunoştinte. Mi-au placut temele abordate şi in special deschiderea şi implicarea coordonatorilor. Am avut o atmosferă călduroasă. Abia astept anul întâlnirea de anul viitor, ne-a transmis un tânăr participant la atelierul de lucru de la liceul Aurel Vlaicu.

În aceste zile tinerii au avut în programul de lucru și vizitarea principalelor obiective monument istoric dar și muzeele care împodobesc capitala țării.

Duminică 4 septembrie mii de tineri şi credincioşi s-au rugat împreună cu Patriarhul Daniel la Catedrala Naţională

Mii de tineri ortodocşi din lumea întreagă prezenţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea 2016, dar şi credincioşi din Bucureşti şi din ţară, au participat duminică, 4 septembrie 2016, la prima Sfântă Liturghie oficiată de Patriarhul României la Catedrala Naţională.

În Duminica a 11-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat prima Sfântă Liturghie la Catedrala Mântuirii Neamului. Slujba a fost oficiată pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei Naţionale.

Alături de Preafericirea Sa au slujit şi:
• Preasfinţitul Părinte Makarios, Episcop de Christoupolis – delegat al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol;
• Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis – delegat al Patriarhiei Alexandriei;
• Preasfinţitul Qais, Episcop de Erzurum – delegat al Patriarhiei Antiohiei;
• Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului;
• Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului;
• Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale;
• Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
• Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal;
• Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal;
• Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor;
• Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului;

Dumnezeu este milostiv, dar și drept

În cuvântul adresat celor prezenţi, Patriarhul României a explicat învăţăturile ce reies din textul evanghelic.

Această Evanghelie ne arată că Dumnezeu este în același timp iertător şi drept, este în acelaşi timp milostiv și drept, a spus Preafericirea Sa:

Dacă ne pocăim și cerem să ne ierte păcatele, El este bun, milostiv și iertător. Când însă noi nesocotim bunătatea Lui, și, în mod viclean și egoist, doar profităm de ea, dar la rândul nostru nu arătăm milă şi iertare față de semenii noștri, atunci Dumnezeu ne arată dreptatea Sa spre îndreptarea noastră și a celor asemenea nouă. Deci, Dumnezeu este milostiv, dar și drept. El este iertător, dar și îndreptător, în înțelesul că nu trece cu vederea păcatul, ci cheamă la pocăința spre îndreptare. Astfel, Dumnezeu Cel milostiv și iertător îl responsabilizează pe omul nemilostiv și neiertător. El nu pedepseşte, ci El îndreaptă pe oameni, îi responsabilizează când îi ceartă pentru că vrea să-i readucă pe calea mântuirii. El ne arată cât de mult pierde spiritual omul dacă nu este și el iertător asemenea lui Dumnezeu.

Biserica a primit de la Hristos Însuși porunca de a ierta greșelile oamenilor. Întrucât ea a înțeles valoarea mântuitoare și sfințitoare a iertării, Biserica îiîndeamnă pe toți oamenii să ierte greșelile altora, a mai spus Patriarhul Daniel.

Biserica ne îndeamnă să iertăm semenilor noștri toate greșelile lor. De ce? Pentru că astfel ne eliberăm sufletul din legăturile păcătoase ale egoismului și ale răzbunării, spre a ne împărtăși cu Sfânta Euharistie, cu iubirea sfântă, smerită şi milostivă a lui Hristos. Deci, când ne împărtăşim cu Sfânta Euharistie ne împărtăşim cu iubirea iertătoare a lui Hristos. De aceea trebuie să iertăm păcatele sau greşelile celor care ne-au greşit. (…) Iertarea cere o luptă interioară cu noi înşine, o răstignire a dorinței egoiste de răzbunare, a tentației de a răspunde la răutate cu răutate.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat şi faptul că Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndeamnă să înmulțim binele, nu să-l limităm sau să-l oprim:

Făcând aceasta, creștem duhovnicește și ne sfințim, adică devenim cu adevărat „oameni ai lui Dumnezeu”. Iar dacă iubirea milostivă și iertătoare devine lumina vieții noastre, atunci se schimbă în bine și relațiile între oameni. Adică, se oprește violența prin iertare, se stinge ura prin iertare, se înlocuiește răutatea cu bunătatea prin iertare și se schimbă „iadul” vieții păcătoase în „bucurie a raiului” ca viață trăită în iubirea şi sfinţenia lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tinerilor prezenţi cuvântul de încheiere al Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea – 2016.

Poze Stire

Tabără la Vârful lui Roman
Ediția a II - a

9 septembrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Copiii parohiei Foleștii de Sus, din cadrul Proiectului ”Hristos împărtășit copiilor”, au participat la a II – a ediție a excursiei cu campare de corturi pe muntele Căpățânii, aproape de Vârful lui Roman.

Totul a început pe 8 septembrie 2015 când a fost prima ediție la inițiativa părintelui paroh Vasile-Emanoil Găman și copiii participanți la activitățiile catehetice ce se desfășoară în parohie.

Programul de tabără a avut la bază următoarele activități:
- activitate de asamblare și dezasamblare a corturilor ;
- dezvoltarea abilități de supraviețuire în singurătate, hrană, asigurarea focului pentru depărtarea animalelor sălbatice pe timp de noapte, cât și organizarea băieților pentru cartul de noapte după ce s-au terminat activitățile din prima zi .
- ecologizare – strângerea și depozitarea deșeurilor din zona de campare, rezultate din acțiunile noastre dar și rezultate din ale altor persoane din a doua zi.
Momentele de relaxare au fost marcate de diverse jocuri cu mingea, program de dans pe fond de muzică populară și ușoară și vizionarea unui film la alegere de către copii.

Anul acesta s-a dorit ca timpul pe munte să cuprindă două nopți cu cazare în corturi în perioada 5 – 7 septembrie, dar datorită condițiilor meteo a trebuit să se rezume doar la o noapte , activitățiile ce trebuiau desfășurate în a doua seară, spectacolul de chitară și focul de tabără înlocuit cu lansare de lampioane, desfășurându-se în sala de mese și curtea bisericii parohiale.

Poze Tabără la Vârful lui Roman

Cateheza în Parohia Recea, cu ocazia hramului “Nașterea Maicii Domnului”

9 septembrie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Praznicul “Nașterii Maicii Domnului” a fost un prilej de mare bucurie în parohia Recea care și-a serbat hramul bisericii parohiale. Prăznuirea a început cu slujba Vecerniei cu Litie și a continuat cu cateheza “ Nașterea Maicii Domnului bucuria credincioșilor”, susținută de părintele paroh Nicolae - Constantin Ureche. La minunatul cucînt de învățătură au participat atât copiii din parohie îndrumați de doamna învățătoare Camelia Glogoveanu, cât și alți enoriași. Părintele a vrut să sublinieze rolul însemnat pe care l-a avut Fecioara Maria în actul mântuirii neamului omenesc, cât și cultul deosebit de care se bucură Peasfânta Fecioară în Biserica noastră Creștină Ortodoxă, fiind “mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”. La final, copii s-au bucurat de o cină deosebită oferită de părintele paroh.

Tabăra Tradiție și Noutate de la Mănăstirea Arnota din perioada 15-21 august 2016.

25 august / Învățământ / Sursa Arhiepiscopia Râmnicului

      În contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox, Patriarhia Română organizează în anul 2016 Programul Național de tabere de vară Tradiție și noutate. Taberele se desfășoară la nivelul fiecărui centru mitropolitan din țară al Patriarhiei Române, cu beneficiari din fiecare eparhie.

Tabăra Mitropoliei Olteniei s-a desfășurat în perioada 15-21 august 2016, la Mănăstirea Arnota, deschiderea oficială desfășurându-se în cadrul manifestărilor spiritual-culturale organizate la Mănăstirea Hurezi cu prilejul sărbătoririi Sfinților Martiri Brâncoveni.

În cadrul acestui eveniment, tinerii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, participanții au vizitat Mănăstirea Hurezi, pentru ca ulterior să participe la un tur de prezentare a zonei Horezu, fiind vizitate Culele de la Măldărești, Târgul Olarilor și atelierele de olărit din zonă.

Programul taberei a propus o serie de dezbateri și activități culturale, pelerinaje și întâlniri duhovnicești care bine organizate pe parcursul acelei săptămâni.

Sosiți din toate colțurile țării în Tabără de la Mănăstirea Arnota, tinerii, elevi sau studenți, au împărtășit bucuria atingerii cerului cu mâna, într-un spațiu în care, deși au dus lipsa prietenilor online, Dumnezeu îi împrietenește pe tineri.

Dacă n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră afirma cândva Marin Preda, ori la Arnota, fericirea este descoperită pe chipul maicilor care prețuiesc prietenia pelerinilor cărora le vorbesc despre blândețe și jertfelnicie, despre răbdare și nădejde, despre ajutorarea semenului și acceptarea voii lui Dumnezeu în viața noastră. Nefericirea nu-și poate găsi locaș aici, pentru că drumețiile pe munte ne transformă din concurenți dornici de afirmare în oameni solidari cu ceilalți, dispuși în permanență în a asculta experiențele de viață ale colegului, masa este un moment al comuniunii, iar rugăciunea un moment de sinceritate în care mărturisim că într-adevăr Dumnezeu ne copleșește cu darurile Sale cele bogate în viața de zi cu zi.

Valorile unui spațiu în care lucrurile capătă sens doar privind spre Dumnezeu, devin valori ale tuturor pelerinilor într-un mod atât de firesc încât nu simți de nevoia de acomodare, ci trăiești sentimentul că te cunoști cu celălalt de o viață întreagă, întrucât, atunci când ai disponibilitatea de a-l prețui pe cel de lângă tine, Dumnezeu te împrietenește cu ceilalți.

În cadrul Taberei Tradiție și Noutate, organizată la Mănăstirea Arnota, tinerii prezenţi au participat la atelierele de management de proiecte și comunicare susținute de către doamnele Roxana Croitoru, inspector pe proiecte în cadrul ISJ Vâlcea, și Lăcraru Laura profesor la Şcoala „Take Ionescu” din Râmnicu-Vâlcea. Atelierele s-au dorit a fi întâlniri în cadrul cărora, prin joc, creativitate, dialog şi muncă în echipă, să fie dezbătute aspecte care țin de implementarea proiectelor în cadrul comunităților parohiale și asociațiilor de tineri, precum și evidențierea anumitor principii fără de care nu există echilibru în comportamentul fiecăruia. S-au vizitat în cadrul excursiilor organizate obiective ca: Salina Ocnele Mari, Mănăstirea Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Surupatele, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Bistrița, Peștera Sfântului Grigorie Decapolitul, Culele Măldărești, Atelierele de olărit din jurul orașului Horezu, sub îndrumarea responsabililor de tabără preotul Vasile - Emanoil Găman, profesorul de religie Liviu - Bogdan Tudor și profesorul de religie Sica - Floriana Șerban. La finalul activităților, grupul de tineri s-a arătat încântat de modul în care au decurs atelierele şi au apreciat, prin impresii frumoase, iniţiativa organizatorilor. Momentul final al taberei a fos focul de tabără la care s-a susținut un deosebit recital de chitară de către părintele Arhidiacon Dumitru Codruț Scurtu, Directorul Seminarului Teologic-Liceal ”Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea.

Poze Tabăra Tradiție și Noutate de la Mănăstirea Arnota din perioada 15-21 august 2016

Prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

29 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Șirul catehezelor cu ocazia sărbătoriri hramurilor în parohii, continuă în Protopopiatul Horezu cu cele în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel din 29 iunie, cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul. În parohia Foleștii de Sus, programul de înaiteprăznuire a început cu Sfânta Taină a Spovedaniei la care au participat atât enoriașii vârstnici cât și cei tineri. După citirea molitvei de spovedanie, părintele Vasile-Emanoil Găman, a lecturat atât copiilor cât și celorlalți prezenți, cuvântul de învățătură elaborat de Sfântul Serafim Sobolev ţinut în biserica rusă „Sfântul Nicolae” din Sofia, la 29 iunie 1947. Auditoriul a înțeles ce înseamnă dragostea de Iisus Hristos și cum poate aduce aceasta nădejdea de mântuire, urmărind viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pusă în slujba mântuirii omului, prin propovăduirea Evangheliei lui Hristos.

Ziua Europeană a Muzicii serbată în parohiile horezene

22 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, prin Biroul de Cateheză al Protopopiatului Horezu, reprezentat de părintele inspector Vasile-Emanoil Găman, a înfăptuit o serie de activități legate de sărbătoarea muzicii în Europa.

      Aceste activități, în parohia Stoenești, au constat în organizarea unui mic spectacol de pricesne susținut de copiii Școlii Gimnaziale Stoenești îndrumați de doamna învățător Pelesca Mihaela, luni 20 iunie, de sărbătoarea Sfintei Treimi. Această lucrare frumoasă face parte din șirul de activități generate în urma proiectului de parteneriat dintre Parohia Stoenești și Școala Gimnazială Stoenești și Primăria Stoenești, care a asigurat transportul, elaborat de doamna învățător. Finalul a fost încununat de cuvântul înălțător elaborat de părintele paroh Cosmin Stamatoiu despre Dumnezeul Adevărat în Treime lăudat.

      În parohia Foleștii de Sus, Ziua Europeană a Muzicii a fost marcată prin întâlnirea copiilor Centrului Educativ Inovativ, mai precis a celor care fac parte din corul parohiei Aghifilia. Aceștia s-au întâlnit la centru, marți 21 iunie, au cântat și totodată au repetat noile cântece religioase, patriotice și populare în vederea pregătirii unui program artistic deosebit.

      Acest spectacol va fi susținut vineri 24 iunie, ora 12, în deschiderea serbării de sfârșit de an școlar 2015–2016. Copiii îndrumați de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman, au fost foarte încântați de minunatele cântări.

”Sfânta Treime, Unul Dumnezeu”
Serbat în Protopopiatul Horezu

21 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Praznicul Sfintei Treimi a fost prilej de bucurie în toată Biserica Ortodoxă Română dar mai cu seamă pentru enoriașii parohiilor din protopopiatul Horezu care și-au serbat hramul; Bodești – Bărbătești, Budele - Săscioara, Pojogi – Stroiești și Slăvești – Berbești. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, prin sectorul de învățământ și activități cu tinerii s-au organizat activități catehetice pe tema Sfintei Treimi.

În parohia Bodești II, a avut loc în ajunul hramului 18 iunie 2016, la biserica parohială întâlnirea părintelui paroh Aurelian Munteanu cu copiii din parohie, care la final au primit daruri cu insemnele sfintei sărbători.

      În parohia Budele-Săscioara, Comuna Zătreni, s-au desfășurat de asemenea activități cu tineretul, în preajma hramului bisericii filiale. Astfel în ajunul sărbătorii, părintele Ioan-Cosmin Dumitrana s-a deplasat la școala din localitate unde a susținut în fața copiilor o cateheză deosebită despre Sfânta Treime și despre istoricul acestui hram. Bucuria s-a împlinit luni 20 iunie, când toți enoriașii cu mic cu mare s-au întâlnit la agapa frățească împreună cu autoritățile din comună și au adus un prinos de mulțumire bunului Dumnezeu.

      În parohia Pojogi, satul Pojogi, biserica parohială și-a serbat hramul. Ctitorie a boierului Constantin Borănescu, Sfânta Treime patronează din anul 1828. După Sfinta Liturghie, părintele Nicolae Belbu a susținut o cateheză în fața copiilor și a tuturor celor prezenți în care a vorbit despre Sfânta Treime. Folosind drept cadru Simbolul de Credință, părintele a precizat că Dumnezeu este unul în ființă dar întreit în persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. La final copii au primit daruri și au servit prânzul după obiceiul locului.

      În parohia Slăvești, Orașul Berbești, luni 20 iunie 2016, s-a sărbătorit hramul bisericii filiale. La Sfânta Liturghie au participat și elevii Liceului Preda Buzescu care s-au bucurat deosebit în urma catehezei pe care părintele paroh Claudiu Georgescu a prezentat-o. Părintele a ținut să evidențieze starea de entuziasm cu care participau și pregăteau acest hram înaintașii lor.

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor în Protopopiatul Horezu

10 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Marele praznic al Înălțării Domnului în Biserica Ortodoxă Română este zi de comemorare și pentru eroii neamului românesc care s-au dat viața pentru Țară și Biserică, adică pentru neam și urmași. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, această cinstită zi a reunit sufletele creștinilor români mici și mari într-un gând și o simțire, prin deosebitele activități ce s-au derulat după Sfânta Liturghie și anume recitarea de poezii și intonarea de cântece patriotice în mai multe parohii din Protopopiatul Horezu.

      În parohia Foleștii de Sus, în urma parteneriatului de colaborare dintre Biserică și Școală, Ziua Eroilor a fost marcată atât prin prezența la Sfânta Liturghie a copiilor Școlii Gimnaziale Tomșani, satul Foleștii de Sus, îndrumați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor, cât și prin aducerea de flori și coroane de flori la Monumentul Eroilor din curtea bisericii parohiale și un moment artistic ce a constat în poezie și cântec patriotic, organizat de învățătorii și diriginții copiilor.

      În parohia Grădiștea sărbătoarea Înălțării Domnului și totodată cinstirea Zilei Eroilor a făcut să evidențieze parteneriatul dintre Liceul Teoretic Grădiștea și parohia Grădiștea. După slujba de pomenire a tuturor eroilor căzuți pentru apărarea patriei, un grup de elevi ai claselor V-VIII din cadrul liceului, au intonat poezii patriotice si au cântat imne patriotice. Părintele Nicușor Ghigenescu a ținut un cuvânt de învățătura despre eroii patriei, iubirea lor de țară, și despre jertfa lor.

      Și în parohia Mateeşti II s-au desfăşurat activităţi legate de Înălţarea Domnului, respectiv Ziua Eroilor. Cu acest prilej, copiii au recitat poezii şi au cântat cântece patriotice alaturi de părinţi, profesori coordonați de părintele Constantin Șandru. A fost un prilej de bucurie şi emoţie când părinţii şi copiii au auzit pomenindu-se numele eroilor satului Mateeşti. Praznicul a fost marcat şi de o agapă creştină la care copiii împreună cu părintele paroh au ciocnit ouă roşii.

      În parohia Tomșani Ziua Eroilor a fost omagiată prin slujba parastasului săvârșită de părintele misionar Olimpiu Popa și un moment artistic al copiilor Școlii Gimnaziale Tomșani, satul Tomșani.

      În Parohia Slăvești din orașul Berbești, Ziua Eroilor s-a sărbătorit la biserica filiala unde se află și Monumentul Eroilor. După Sfânta Liturghie s-a săvârșit slujba de pomenire la care au participat cu un program specific elevii Liceului Preda Buzescu, îndrumați de părintele paroh Claudiu Georgescu.

Hramuri de Înălțarea Domnului în Protopopiatul Horezu

10 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, prin Biroul de Cateheză al Protopopiatului Horezu, reprezentat de părintele inspector Vasile-Emanoil Găman, s-au desfășurat cateheze cu tema Înălțarea Domnului în parohiile care și-au serbat hramul. În parohia Berbești, praznicul Înălţării Domnului a fost un prilej de mare bucurie, deoarece biserica parohială și-a serbat hramul. Prăznuirea a început cu slujba Vecerniei și a continuat cu o cateheză despre înălțarea Domnului Iisus Hristos, susținută de părintele paroh Ion Șolea-Mateescu. Joi, a doua zi după Sfânta Liturghie, părinții slujitori Ion Şolea-Mateescu şi Bogdan Milea împreună cu copiii îndrumaţi de profesoarele Gherghina Gherghe şi Nicola Vasile, au prezentat un program artistic alcătuit din cântece şi poezii patriotice spre cinstirea Eroilor Neamului, după slujba parastasului. Finalul a fost încununat de tradiționala agapă creştină.

      În parohia Mierlești, comuna Bărbătești, biserica parohială și-a serbat hramul. Miercuri seara după slujba Vecerniei, părintele paroh Vasile Botea a susținut cateheza cu titlul Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos. Joi, a doua zi după Sfânta Liturghie, a urmat un program de cântece şi poezii patriotice susținut de copiii îndrumați de profesorul de religie Tatiana Sima în cinstea Eroilor Neamului românesc, la monumentul eroilor, după slujba de pomenire.

Ziua Copilului plină de bucurie în parohiile Protopopiatului Horezu

1 Iunie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Ziua de 1 iunie, ziua care prilejuiește bucurie în inima fiecărui copil din lumea aceasta, a adus și anul acesta momente deosebit de frumoase copiilor din Protopopiatul Horezu. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, s-au desfășurat activități în următoarele parohii:

Parohia Foleștii de Sus prin părintele Vasile-Emanoil Găman a desfășurat activități sportive de genul: fotbal, tenis de câmp, badminton, handball și tir cu arcul. Spre sfârșitul întâlnirii, copii s-au bucurat și de câteva daruri dulci.

      Parohia Zătreni, în colaborare cu Școala Gimnazială Zătreni, a făcut copiilor o surpriză dulce, după ce au cântat și au recitat poezii care au trezit spiritul copilăriei.

      Parohia Slăvești de Ziua de 1 Iunie a ocazionat o serie de activități, realizate în colaborare cu elevii de la Liceul “Preda Buzescu” Berbești. Acestea au fost: o cateheză cu titlul “Lăsați copiii să vină la Mine!”, susținută de părintele Georgescu Claudiu, un program de poezii și cântece religioase susținute de elevii claselor I-IV, s-au cadorisit haine, jucării și alimente copiilor nevoiași. Pentru această lucrare filantropică au conlucrat enoriași ai parohiei, cadre didactice și elevi ai liceului în perioada 24 - 30 mai 2016 și s-au facut 65 pachete cu daruri.

      Parohia Grădiștea a elaborat un program catehetic, prin părintele Nicușor Ghigenescu, cu copiii Școlii Gimnaziale Mateești. În cadrul catehezei copiilor li s-a vorbit despre rolul lor în familie, biserică, școală și societate.

      Parohia Cernișoara, prin părintele Dumitru Andronescu, în colaborare cu Școala Gimnazială Cernișoara a oferit copiilor un moment de recreere prin diverse activități artistice.

      În parohia Berbești, prin colaborarea dintre preoții parohiei, Ion Șolea-Mateescu - preot paroh, Bogdan Milea - preot coslujitor și profesoarele Alina Cojanu și Sofia Duțescu s-a organizat în după amiaza zilei de 1 iunie o întâlnire cu copii din parohie . Cu această ocazie s-au citit poezii ,s-au aşternut gânduri despre copilărie și s-au reamintit jocurile copilăriei . La final, copiii au fost felicitaţi şi s-au bucurat de dulciurile primite şi de momentele plăcute petrecute împreună.

      În parohia Mateești II, părintele Constantin Șandru a desfășurat activități cu copiii în amintirea zilei copilului, joi 2 iunie, la Școala Gimnazială Mateești. Activitatea s-a desfășurat în urma unui parteneriat dintre parohie și școala, reprezentanți fiind, părintele Constantin Șandru din partea parohiei și Jeanina-Elena Șandru profesor de limba română din partea școlii. Copiii au povestit, au cântat și s-au jucat împreună cu părintele, iar la final s-au bucurat de o surpriză ce a constat în savurarea unei pizza.

Ziua mondială fără tutun

28 mai / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman, s-a derulat în parohia Foleștii de Sus, vineri 27 mai, activitatea catehetică ce a avut la bază serbarea Zilei mondiale fără tutun, deși acestă zi este 31 mai. Întâlnirea cu copiii centrului educativ parohial a debutat cu notarea pe foaie de către aceștia a părerilor personale despre tutun, fumat și urmările acestui viciu. După aceea aceste idei au fost coroborate cu vizionarea unui powerpoint în care s-au detaliat aspecte despre istoria tutunului, cum a fost folosit la început în industria farmaceutică, cum a ajuns un viciu, și urmările lui atât fizic cât și spiritual. Micuții au înțeles că personal, pe lângă boala cere aduce scurtarea vieții și pierderea sufletului, social dăunează tuturor celor din jur.

      În parohia Mateești II, Ziua mondială fără tutun, a fost marcată printr-o cateheză cu titlul „Cum să ne păzim de vicii”. Părintele paroh Constantin Șandru, a explicat copiilor printre altele, de ce fumatul este un păcat vicios și care pot fi urmările lui dacă apucă să se înrădăcineze. La sfârşitul catehezei s-au învăţat cântări din cadrul Sfintei Liturghii.

      La Parohia Zătreni, ,,Ziua mondială fără tutun” a fost marcată de tinerii din parohie, la Școala Gimnazială Zătreni unde au fost explicate copiilor de către părintele Mihail Gherghina și profesorul de religie Alexandru–Ovidiu Murgu, istoria apariției tutunului în Europa, riscurile la care se supun fumătorii, dependența și bolile grave care sunt produse atât de tutun, cât și de alte substanțe cu efect psihoactiv. Elevii au reținut că în afară de efectele pe care le are tutunul asupra trupului, el are cel mai nociv efect asupra sufletului, pentru că poate duce la pierderea vieții celei veșnice fiind un viciu.

Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena sărbătoriți în Protopopiatul Horezu

23 mai / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Sfinții Împărații Constantin și mama sa Elena, Întocmai cu Apostolii au fost sărbătoriți sâmbătă 21 mai în mai multe parohii din Protopopiatul Horezu, Alunu – filie Ocracu, Bărbătești – biserica parohială, Grădiștea – biserica parohială, Greci – biserica parohială, Gorunești – filie Viorești, Horezu II – filie Tănăsești, Oteșani – filie Chilia, Stoenești – biserica parohială Mogoșești.
      Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman, s-au derulat cateheze deosebite cu copii, vineri 20 mai după sluijba Vecerniei în următoarete parohii;
      Parohia Stoenești cu biserica parohială în satul Mogoșești s-a bucurat de prezența încântătoare a copiilor vineri seara 20 mai, care au venit să afle despre Praznicul Sfinților Împărați. După slujba Vecerniei pentru marea sărbătoare a celor întocmai cu Apostolii Sfinții Împărați Constantin și Elena, părintele Cosmin Stamatoiu a prezentat copiilor prezenți istoria praznicului biserici lor parohiale, după care copiii au primit o cină dulce.

      Parohia Bărbătești, Tatiana Sima profesor de religie, a îndrumat copiii Școlii Gimnaziale Bărbătești, vineri 20 mai, la biserica parohială din satul Bărbătești, unde au participat la oficierea slubei Veceriei cu Litie. După slujbă părintele Nicolaescu Gheorghe a explicat importanța acestor zile pentru parohia lor și de ce Împăratul Constantin și mama sa Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă.
      De asemenea, copiii au participat și a doua zi când s-au bucurat de agapa frățească ce se obișnuiește de acest mare praznic în parohia Bărbătești.

      Parohia Grădiște, părintele Nicușor Ghiogenescu a susținut cateheza depre Sfinții Împărați Constantin și Elena cu elevii claselor I – IV ale școlii Generale Brădiștea. Copiii au aflat despre aspectele importante din viața împăratului Constantin, edictul de la Mediolanum, Bătălia de la Podul Vulturului, lucrarea mamei sale Elena în aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

      Parohia Greci din comuna Mateești a serbat hramul de Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, la biserica parohială din satul Greci. Vecernia a fost încununată de prezența tinerilor din sat care au participat și la cateheza deosebită elaborată de părintele paroh Ilie Turcescu.
La final micii enoriași au fost recompensați cu o gogoașă caldă și îndemnați să se întâlnească din nou a doua zi pe 21 mai la Sfânta Liturghie pentru comuniunea deosebită cu Sfinții Împărați, patronii spirituali ai parohiei.

      Parohia Oteșani a serbat pe Sfinții Împărați la biserica filială Chilia, unde părinții slujitori ai parohiei au primit pe copiii din parohie îndrumați de profesorul de religie Constantin-Răducu Ene. Cateheza susținută de părintele paroh Bogdan Stan, a subliniat importanța Împăraților Sfinți Constantin și mama sa Elena în viața bisericii lui Hristos și totodată viața lor de jertfă asemanatoare cu a Sfinților Apostoli, drept pentru care Biserica îi numește "Întocmai cu Apostolii".

      Parohia Alunu, la filia Ocracu a serbat pe Sfinții Împărați Constantin și Elena mama sa. Începând cu slujba Vecerniei, sărbătoatea a avut la bază și catehizarea tinerilor și nu numai ci și a tuturor celor prezenți, pentru că după slujba de seară, părintele Ștefan Boeangiu a reînoit cunoștiințele religioase ale tuturor celor prezenți despre Sfinții întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena dar și de când a fost sărbătorit acest hram.

Sport în aer liber în Protopopiatul Horezu

20 mai / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Ziua internațională a sportului în aer liber a antrenat mai multe grupe de copii din parohiile Protopopiatului Horezu să se bucure de soarele primăverii prin diferite jocuri sportive. Astfel cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie prin sectorul de educație și activități cu tinerii s-au derulat preocupări de gen sportive în următoarele parohii:

Parohia Tomșani a derulat un proiect inițiat de părintele Olipiu-George Popa, preot misionar al Protoieriei Horezu, miercuri 18 mai, proiect la care au participat o parte din elevii Liceului Tehnologic Special Nr.1 Bistrița și o parte din elevii Școlii Gimnaziale Tomșani împreună cu profesorii Adrian Romănescu și Lavinia Popa. Copiii celor două grupuri școlare s-au constituit în două echipe de fotbal și au performat pe terenul sintetic de sport al școlii Tomșani.

La sfârșitul competiției, sportivii au fost recompensați cu diplome, iar părintele misionar a precizat că omul are datoria pe lângă grija în mod special pentru suflet, să își îngrijească și trupul, pentru că este templul Duhului Sfânt.

      Parohia Foleștii de Sus, ziua internațională a sportului în aer liber a fost serbată cu mare entuziasm de către copiii Centrului Educativ Inovativ. Îndrumați de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman, activitatea s-a derulat pe mai multe arii sportive: fotbal, tenis de câmp și badminton.

Activitatea s-a derulat sub deviza de ” mens sana in corpore sano” și pe lângă cuvintele ce au explicat acest proverb latin s-a discutat cât de ușor se pot acumula cunoștințe și noțiuni de cultură general în mintea unui corp sănătos.

      Parohia Mateeşti II, a desfăşurat diferite activităţi cu prilejul Zilei Sportului în aer liber şi a Zilei Mondiale a Culturii. În ziua de 18 mai copiii au participat la o competiţie sportivă de fotbal împreună cu profesorul de sport al Şcolii Gimnaziale Mateeşti. În seara zilei de vineri 20 mai, după Acatistul Învierii Domnului, la biserica parohială, s-a desfăşurat cateheza cu tema Ziua Mondială a Culturii şi Importanţa cinstirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Părintele Constantin Şandru a explicat viaţa şi activitatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena din punct de vedere istoric şi religios.

Familia creștină, mlădița cea vie din trupul lui Hristos

16 mai / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Ziua Internațională a familiei fundamentată în 1994 de către ONU și la propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului a fost susținută și de Patriarhia Română, ca fiind ziua de 15 mai, a devenit oficial și Ziua familiei române. Anul acesta cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, unele parohii din Protopopiatul Horezu au marcat această zi deosebită prin diverse activități sub alocuțiunea ” Familia creștină, mlădița cea vie din trupul lui Hristos”. Cateheze pe această temă s-au ținut în aceste parohii după cum urmează:

În parohia Mateești II, după slujba Acatistului Învierii Domnului din ziua de vineri 13 mai, părintele Constantin Șandru a explicat rolul şi importanţa familiei creştine, potrivit învăţăturii de credinţă ortodoxă, că familia este înfăptuirea poruncii lui Dumnezeu dată primilor oameni așezați în Raiul desfătării prin cuvintele ”creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și îl supuneți”Fac I;28. Cateheza a continuat și în forma practică, duminică 15 mai prin pelerinajul făcut la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului unde copiii împreună cu părinții, sub îndrumarea părintelui paroh, au participat la slujba sărbătorii mitropolitane Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia, când Catedrala Arhiepiscopală și-a serbat hramul. Cu această ocazie s-au închinat şi s-au rugat atât la moaştele Sfântului Ierarh Calinic, cît și la moaştele Sfântului Ierarh Nifon, întemeietorul Eparhiei Râmnicului în anul 1503, care au fost aduse spre închinare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei sâmbătă 14 mai 2016.

      În parohia Foleștii de Sus, întâlnirea cu tinerii s-a făcut tot vineri 13 mai de la orele 14, la Centrul Educativ Inovativ al parohiei. Aici părintele Vasile-Emanoil Găman după ce a aflat ce este familia în concepția copiilor, din ideile pe care aceștia le-au așternut pe o coală de hârtie, a conturat împreună cu ei imaginea ideală a familiei creștine, lucrarea familiei și binecuvântarea pe care o primește de la Dumnezeu când urmează calea și poruncile Lui. Dovadă a însușirii noilor concepte și argumente, a fost prin expunerea viziunii lor, fie prin desene, fie prin poezie, fie prin proză, într-o manieră deosebită în fața credincioșilor prezenți în Duminica a III-a după Învierea Domnului, când Biserica Ortodoxă a cinstit pe femeile mironosițe , exemplu deosebit de râvnă, iubire și devotament. La finalul înălțătorului moment artistic, copiii s-au bucurat de minunate daruri pe măsura străduinței lor.

Izvorul Tămăduirii sărbătorit în parohia Spital Horezu

10 mai / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, prin Biroul de Cateheză al Protopopiatului Horezu, reprezentat de părintele inspector Vasile-Emanoil Găman, marele praznic în cinstea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii, sărbătorit anul acesta în ziua de 6 mai, a adus mare bucurie în parohia Spital Horezu. După Sfânta Liturghie părintele Dumitru Chera a susținut o cateheză cu titlul "Izvorul binefăcător al Maicii Domnului", în care a explicat copiilor clasei a I-a C și a 4-a A, ale Liceului Constantin Brâncoveanu din orașul Horezu, coordonați de doamnele învățătoare Iuliana Badea și Maria Ceaușescu, semnificația religios-istorică a acestei sărbători. Această activitate a făcut parte din proiectul de parteneriat dintre Parohia Spital Horezu și Liceul Constantin Bâncoveanu, proiect numit ,,Drumul Cel Bun”. După aceasta părintele paroh a cercetat pe copiii și bătrânii internați în Spitalul Orășenesc Horezu cărora le-a adus o mare bucurie, binecuvântându-i și oferindu-le un mic pachet cu hrană, ca semn al cercetării și milosteniei creștine.

”Viața în Hristos și cu Hristos” – Costești Horezu

25 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Seara Duminicii Floriilor, în Protopopiatul Horezu a adus multă bucurie pentru credincioșii din parohia Costești. Astfel, biserica parohială Adormirea Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie prin sectorul de Învățământ și Activități cu tinerii, s-a întâmplat ultima întâlnire duhovnicească din acest binecuvântat Post al Sfintelor Paști al anului 2016. ” Viața în Hristos și cu Hristos”, a fost subiectul lucrării susținute de părintele Dumitru Diaconu, preot paroh la parohia Foleștii de Sus. Au răspuns la întrebările pe marginea temei dezbătute de părintele conferențiar și părintele Ion Marin, preot slujitor la Mănăstirea Arnota. La final, în completarea obiectivă a întâlnirii s-au vizionat câteva șcene sub aspectul ”Viața în Hristos și cu Hristos” din filmul ”Quo Vadis”, moment artistic pregătit de părintele paroh Filip Marin prin video-proiecție.

Pricesne și stîlpări de Florii la parohia Folestii de Sus

25 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Bucurie și cântare a fost pentru credincioșii parohiei Foleștii de Sus în ziua de Florii. Corul Aghiofilia condus de părintele paroh Vasile-Emanoil Găman, compus din o parte din copiii participanți la proiectul Hristos împărtășit copiilor, au adus Domnului Iisus cel ce a intrat în Ierusalim ofrandele lor sufletești prin cântarea de pricesne.

Oră duhovnicească la parohia Târg Horezu

22 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în Protopopiatul Horezu la biserica parohială Nașterea Maicii Domnului a parohiei Târg Horezu a avut loc o întâlnire catehetică cu elevii clasei a IX – a Liceului Constantin Brâncoveanu, luni 18 aprilie 2016.

Părintele paroh Constantin Vulpe a vorbit copiilor despre intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, despre jertfa de răscumpărare a neamului omenesc dar și de pregătirea noastră pentru a ne putea însuși roadele jertfei lui Hristos. La final, elevilor li s-au citit rugăciuni pentru sănătare și luminarea minții și spor la învățătură după care li s-au împărțit iconițe.

Întâlnire cu un pelerin care a vizitat Țara Sfântă

21 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Miercuri 20 aprilie 2016, în săptămâna ”Școala altfel”, o mare parte din elevii școlii Gimnaziale Tomșani, împreună cu dascălii lor, îndrumați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor au pășit spre biserica parohială Sfinții Apostoli Petru și Pavel a Parohiei Foleștii de Sus. Aici au fost întâmpinați de părintele paroh Vasile Emanoil Găman împreună cu fiul parohiei, Vasile Botea, întors de curând din pelerinajul de primăvară organizat de Patriarhia Română în Țara Sfântă. Această activitate spirituală și descoperitoare de emoții deosebite a fost derulată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul de Învățământ și activități cu tinerii al Protopopiatului Horezu. În prima parte a acestei experiențe deosebite, copiii au ascultat istorisirea plină de emoție a pelerinului și au privit imaginile păstrate prin fotografii de către acesta.

Partea a doua a fost marcată de vizionarea filmulețului ”Pelerini în Țara Sfântă”, realizat de Televiziunea Trinitas. Toţi copiii au fost profund impresionaţi și au primit îndemnul de a fi mai buni, mai cuminți și mai ascultători, atât față de părinți cât și față de dascălii lor.

”Pocăința” – Taina mântuirii Sufletului

19 Aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Duminică seara, 17 aprilie 2016, în parohia Slăvești, comuna Berbești, județul Vâlcea, la biserica parohială cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, s-au trăit momente sublime, atât de către enoriașii parohiei cât și de către preoții Protopopiatului Horezu care se ocupă cu catehizarea tinerilor și adulților în parohiile pe care le păstoresc. Această minunată seară binecuvântată de Dumnezeu, face parte din serile duhovnicești din postul Sfintelor Paști și sunt organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, de către biroul de catehizare al Protopopiatului Horezu prin inspectorul Găman Vasile –Emanoil. După slujba de Te Deum, părintele inspector a explicat credinșioșilor prezenți despre necesitatea serilor duhovnicești și rolul lor ca exercițiu spiritual pentru hrănirea sufletului. Subiectul întâlnirii a avut la bază Taina Pocăinței, tema numindu-se ” Despre Pocăință” și a fost elaborată și prezentată de părintele Constantin Șandru de la parohia Mateești II. Completări și discuții pe lângă această deosebită lucrare au fost aduse și de către preoții Gheorghe Bădoi, Ștefan Boiangiu, Vasile-Emanoil Găman și părintele paroh Claudiu Georgescu. Următoarea Întâlnire duhovnicească de acest fel v-a avea loc în ziua de Florii la orele 17, în parohia Costești, la biserica Adormirea Maicii Domnului.

Seară duhovnicească la Tomșani

12 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Serile duhovnicesti, serile ziditoare de suflet, au continuat în Protopopiatul Horezu în seara zilei de duminică 10 aprilie și în parohia Tomșani, comuna Tomșani, județul Vâlcea.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză Horezu, la implicarea părintelui misionar Olimpiu-George Popa în parteneriat cu Școala Gimnazială Tomșani prin profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor au organizat o întâlnire cu tinerii în biserica parohială Tomșani cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Tema ,,Biserica izvor de modele oferit tinerilor", a redeschis în inimile copiilor ideea de a căuta modele pentru o viață curată și locul unde pot fi găsite, apoi subiectul temei ,,Postul în viața noastră", prezentat de profesorul Liviu-Bogdan Tudor, le-a fundamentat starea de înălțare spirituală pe care o poate atinge creștinul practicant și felul în care acesta poate deveni un model de viață pentru cei din jur. La final un cuvânt de învățătură pe aspectul smereniei și milosteniei, stări de fapt prin care trebuie să treacă cel ce postește, a fost subliniat de doamna Alina Bondoc profesor de religie. Copiii au fost foarte încântați de această întâlnire și de asemenea au primit câte un mic dar care să-i ajute la rugăciunile lor.

”Despre virtuți și patimi”

11 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, în a patra duminică a Postului Mare, în parohia Berbești un ales număr de preoți și credincioși au participat la o deosebită seară duhovnicească.

Întâlnirea ziditoare de suflet a debutat cu slujba de Te Deum, după care părintele Gheorghe Bădiță de la Parohia Cârstănești a vorbit în fața celor prezenți despre mântuire sufletului prin virtuți și renunțarea la patimi.

Părintele Gheorghe Bădoi de la parohia Oteșani a accentuat de asemenea, că pentru a putea scăpa de patimi și pentru a te umple de virtuți, este imperios necesar practicarea postului și a rugăciunii la adevărata valuare.

La finalul binecuvântatei întâlniri, părintele paroh Ion Șolea-Mateescu a evidențiat viața și lucrarea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica un păstor adevărat de suflete, plin de virtuți și un practicant al rugăciunii.

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii în Protopopiatul Horezu

4 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii a fost celebrată și în Protoieria Horezu.

Preoții au beneficiat de această acestă zi dedicată cărților pentru copii și au îndrumat micile vlăstare ale Bisericii lui Hristos către poveștile copilăriei.

Astfel părintele Veniamin Avram a vizitat împreună cu copiii biblioteca din localitate.

Părintele Ion Șolea-Mateescu a mers la Biblioteca Şcoalii gimnaziale Berbeşti. Aici au redescoperit bucuria poveştilor, a basmelor copilăriei ascunse între coperţile cărţilor. Fiecare copil şi-a reamintit de cărţile citite. Doamna bibliotecar Duţescu Sofia-Mirela le-a explicat însemnătatea cărţii şi a lecturii pentru formarea fiecăruia dintre noi.

Părintele Vasile-Emanoil Găman în colaborare cu directorul bibliotecii comunei Tomșani, doamna Georgeta Cârstea au antrenat copiii de la centrul catehetic Foleștii de Sus într-o adevărată zi de poveste. După ce copii au aflat necesitatea cititului și și-au amintit de poveștile citite, au fost purtați pe tărâmul viselor prin lecturarea povestei Degețica.

Importanța Sfintei Liturghii

3 aprilie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman împreună cu preoții care derulează activități catehetice, au participat duminică 3 aprilie 2016 în parohia Târg Horezu la seara duhovnicească cu tema ”Importanța Sfintei Liturghii”. Lucrarea afost susținută de părintele Mădălin Iacovescu. Următoarea lucrare duhovniceasă de acest fel va fi în parohia Berbești la biserica cu hramul Înălțarea Domnului, duminică 10 aprilie 2016 și va conferenția părintele Gheorghe Bădiță de la parohia Cârstănești.

Taina Sfintei Spovedanii și a Sfintei Euharistii

28 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman împreună cu preoții care derulează activități catehetice, au continuat ciclul serilor duhovnicești duminică 27 martie 2016 în parohia Bodești II, unde părintele Vasile-Aurelian Munteanu a fost gazdă. Cateheza cu titlul ”Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Euharistii”, a fost șusținută de părintele Dumitru Andronescu de la parohia Cernișoara. Partea a doua a momentului duhovnicesc, a fost marcată de o serie de întrebări din partea enoriașilor prezenți, la care au dat răspunsul preoții: Georghe Bădoi de la parohia Oteșani, Ion Marin de la parohia Costești, Ștefan Boeangiu de la parohia Alunu și Vasile-Aurelian părintele paroh. Continuarea serilor duhovnicești se va face cu tema ”Importanța Sfintei Liturghii”, ce va fi susținută în parohia Horezu I, la biserica cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, duminică 3 aprilie 2016, când va conferenția părintele Mădălin Iacovescu.

Ziua Internațională a Teatrului, evocată în Protopopiatul Horezu

28 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Ziua internațională a Teatrului a fost evocată și în Protopopiatil Horezu. Miercuri 23 Martie 2016 în parohia Zătreni, s-a organizat pentru elevii Școlii Gimnaziale din localitate, o activitate extrascolară, care să evidențieze Ziua Internaționala a Teatrului. Elevii însoțiți de cadrele didactice și de părinți, au participat la o piesa de teatru pentru copii jucată de trupa de teatru ,, Dodolino” din Rm. Valcea. Această activitate s-a făcut în urma parteneriatului Biserică-Școală și a avut ca reprezentanți pe părintele paroh Mihail Gherghina și profesorul de religie Alexandru-Ovidiu Murgu . Profesorii prezenți au explicat elevilor importanța teatrului pentru cultură.

       Duminică 27 martie copii Centrului Educativ-Inovativ al parohiei Foleștii de Sus îndrumați de preotul Vasile-Emanoil Găman și profesorul Liviu-Bogdan Tudor, au jucat o piesă de teatru numită ”Fetița orfană”, în biserica filială din satul Bălțățeni după terminarea Sfintei Liturghi. Scenariul a fost făcut după o idée a elevelor, Denisa Ionescu-Caravețeanu, elevă a clasei a VIII- a și Daniela Ionete, elevă a clasei a VI-a ale Școlii Gimnaziale Tomșani.

       În parohia Cernișoara, Ziua Internațională a Teatrului a fost serbată prin antrenarea copiilor de a-și însuși scenariile de la doua piese de teatru, după două capodopere binecunoscute, ”Doamna Maria” și ” Crucea vieții omenești”, după celebra poezie a Sfântului Ioan Ioacob Hozevitul. Copii coordonați de părintele Dumitru Andronescu vor pune în scenă piesele în zilele de sărbătoare ale Sfintelor Paști. Activitatea s-a desfășurat în biserica parohială Sfântul Nicolae, duminică 27 martie 2016.

       Parohia Berbești, după oficierea Sfintei Liturghii în Biserica ,,Înălţarea Domnului ", elevii clasei a IV-a de la Şcoala gimnazială Berbeşti, împreună cu Gheorghie Gherghina învăţătoare şi Vasile Nicola profesor de religie, au prezentat în faţa părinţilor şi a credincioşilor prezenţi la slujbă o adaptare după pilda fiului risipitor. Prin interpretarea lor copiii au adus bucurie dar şi un îndemn sincer la pocăinţă. La final au primit din partea părintelui paroh Ion Şolea -Mateescu cărţi de rugăciune şi iconiţe.

”Buna Vestire”, Începutul mîntuirii

27 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecucântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, marele praznic în cinstea Maicii Domnului de pe 25 martie, „Buna Vestire” 2016, a fost în Protopopiatul Horezu cu adevărat o minunată clipă de bucurie primită din Împărăția Luminii veșnice prin clipele pe care le-au trăit atât copii cât și enoriașii adulți din parohiile Covreşti, Oteşani, Negruleşti, Urşi, Bărbăteşti, Pietrari – Schit.

Parohia Covrești a găzduit joi seara 24 martie la biserica parohială, elevii clasei a XI - a, a Liceului Constantin Brâncoveanu din orașul Horezu. Părintele paroh Ion Dogaru le-a împărtășit copiilor despre minanata arătare a Sfântului Arhanghel Gavriil, Fecioarei Maria, singura fecioară vrednică de acestă lucrare mântuitoare pentru neamului omenesc. Activitatea s-a făcut în parteneriat cu Liceul Constantin Bâncoveanu prin profesorul de religie Emilian-Dumitru Păunescu.

       Parohia Oteșani, după vecernia de joi seara din ajunul marelui praznic, părintele paroh Bogdan Stan împreună cu Gheorghe Bădoi, părintele coslujitor, au primit cu mare bucurie și au catehizat viitorii enoriași ai parohiei coordonați de profesorul de religie Răducu-Constantin Ene la biserica parohială, unde tema ”Despre Maica Domnului” a trezit în inimile copiilor mare bucurie și nădejde în împlinirea dorințelor.

       Parohia Urși, a primit cu bucurie deosebită în biserica parohială, ”Sfântul Ioan Botezătoul” joi 24 martie 2016, copiii din parohie care au participat la slujba vecerniei, acatistul Bunei Vestiri și la deosebita cateheză pregătitoare pentru întâmpinarea deosebitului praznic al Maicii Domnului, pregătită de părintele paroh Constantin-Valeriu Șerban.

       Parohia Pietrari-Schit, elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială Pietrari din îndrumați de doamna Ileana Sima profesor de religie împreună cu părintele Ionel Iorgulescu au elaborate o cateheză deosebită cu titlu ,,Biserica-locaș de închinare". Părintele a vorbit elevilor și despre sărbătoarea Bunei Vestiri serbată pe 25 martie al cărui hram îl poartă Biserica Pietrari-Schit și a înmânat copiilor diplome ,,Pentru cei mai buni creștini". Copiii au plecat acasă îmbogățiți spiritual și cu sufletele mai ușoare, simțindu-l mai aproape pe Dumnezeu și pe Maica Domnului.

       Parohia Bărbătești în parteneriat cu Școala Gimnazială Bărbătești prin implicarea profesorului de religie Ileana Sima, în ziua de Buna Vestire au catehizat tinerii clasei a VII-a pe tema ”Buna Vestire” la biserica parohială.

       Parohia Negrulești-Bârzești, Părintele Marian Șogor a susținut cateheza la biserica parohială Sfântul Dumitru, tema fiind ”Buna Vestire, unirea cerului cu pământul”.

Seară duhovnicească în Protopopiatul Horezu la parohia Alunu

21 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman împreună cu preoții care derulează activități catehetice cu copiii în cadrul proiectului ”Hristos împărtășit copiilor”, au convenit ca serile duhovnicești din perioada Trioului să se rânduiască prin rotație. Astfel la fiecare întâlnire vor participa atât preoții implicați în activități cu copiii din tot Protopopiatul Horezu cât și copiii și adulții din parohia repectivă dar și din parohiile vecine.. Seara duhovnicească are la bază susținerea catehezei de către unul din preoții rânduiți, urmează întrebări din partea credincioșilor, apoi răspunsurile care sunt date de ceilalți preoți participanți. O asemenea întâlnire a fost și cea din parohia Alunu, comuna Alunu, unde părintele Ștefan Boeangiu a fost gazdă. Debutul serii a fost cu slujba de Te Deum. Tema ”Despre Post”, a fost susținută de părintele Mihail Gherghina de la parohia Zătreni iar preoții, Ion Marin de la parohia Costești, Vasile-Emanoil de la parohia Foleștii de Sus și părintele paroh Ștefan Boeangiu au dat răspuns la întrebările credincioșilor. Următoarea seară duhovnicească va fi în parohia Bodești II, la biserica parohială cu hramul ”Sfânta Treime”, duminică 27 martie 2016.

Rugăciune și cateheză în prima săptămâna din Sfântul și Marele Post în parohia Foleștii de Sus

20 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Vasanufie, în fiecare seară din prima săptămână a Sfântul și Marele Post al păresimilor, atât copiii cât și vârstnicii din parohia Foleștii de Sus, s-au bucurat de frumoase cateheze despre post, ce este el și care sunt aspectele și beneficiile lui. Aceste seri duhovnicești deosebite au fost încununate de slujba Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Acatistul Mântuitorului, vineri seara și Slujba Vecerniei, sâmbătă seara. Catehezele au fost susținute de părintele Vasile-Emanoil Găman, preot paroh al parohiei Foleștii de Sus, părintele Ion Găman, preot coslujitor al parohiei Foleștii de Sus și de părintele Dumitru Diaconu paroh al parohiei Foleștii de Jos. Serile duhovnicești vor continua și cu alte teme ziditoare de suflet pînă în a șeasea săptămână a Sfântului Post, în fiecare vineri sera și sâmbătă seara după sfintele slujbe rânduite.

Poezia, cântecul ce se recită

20 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       21 martie, Ziua Internațională a poeziei a fost marcată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie și în Protopopiatul Horezu prin diverse activități ale copiilor și tinerilor din cadrul proiectului ”Hristos împărtășit copiilor” ce se desfășoară în parohiile ortodoxe. Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

În parohia Foleștii de Sus, copiii inspirați de Dumnezeu, de natură și de tot mediul înconjurător, au compus poezii pe care le-au recitat cu drag tuturor credincioșilor prezenți la slujba oficiată în biserica parohială ”Sfinții Apostoli” din ”Dumunica Ortodoxiei”. Copiii îndrumați de părintele Vasile-Emanoil Găman și de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor, au fost apreciați pentru compozițile lor cu diverse daruri.

       În parohia Berbești părintele paroh Ion Şolea-Mateescu a antrenat copiii într-un concurs de poezie numit ,,Versuri din suflet de copil", concurs desfășurat în faţa credincioşilor prezenţi în Duminica Ortodoxiei la Sfânta Liturghie. Premiații au adus multă bucurie atât părinților cât și tuturor celor prezenţi și pentru pentru efortul lor primit frumoase premii. Pentru realizarea acestei activități a fost nevoie de strânsa legătură de colaborare dintre cei doi factori Biserica și Școala reprezentate de Ion Șolea-Mateescu, Pr. paroh, Sofia -Mirela Duţescu Prof. de Limba şi literatura română, Şcoala Gimnazială Berbeşti şi Vasile Nicola, Prof., Religie.

      În parohia Bodești II duminică 20 martie 2016, biserica parohială ”Sfânta Treime” a găzduit după slujba Sfintei Liturghii, copiii Scolii Gimnaziale Bodești care au recitat în prezenta părinților și a bunicilor deosebite poezii cu specific laic si religios în cinstea Zilei Internaționale a Poeziei. La final parintele paroh Vasile-Aurelian Munteanu în semn de prețuire i-a felicitat pe copii, le-a împartit daruri și i-a îndemnat să-si păstreze identitatea tradițională românească și credința creștină.

Postul sau cunoașterea lui Dumnezeu prin înfrânare

15 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru serile duhovnicești din periada Triodului, s-a revărsat și în parohia Bodești II din Protopopitu Horeu în seara zilei de 15 martie 2016, la biserica parohială cu hramul ”Sfânta Treime”. Copiii Școlii Gimnaziale din Bodești au fost entuziasmati de cateheza cu titlul, ”Postul sau cunoașterea lui Dumnezeu prin înfrânare”, prezentată de preotul misionar al Protopopiatului Horezu, părintele Olimpiu-George Popa. Coordonatorul acestui proiect catehetic, părintele paroh Vasile-Aurelian Munteanu, a ținut să adauge la finalul serii, că postul privit numai sub aspectul de hrană nu are nicio relevanță pentru mântuirea sufletului dacă el nu este precedat de adevăratul post care înseamnă: rugăciune neîcetată, milostenie, înfrânare la vorbă, respect față de aproapele și iertarea aproapelui. Copiii au plecat acasă cu bucurie în suflet pentru frumoase sfaturi și învățături primite de la părinții duhovnici.

Taina Păcăinței – tema întâlnirii duhovnicești de la parohia Dianu

9 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză Eparhial a hotărât catehezele duhovnicești. Astfel, în data de 9 martie 2016 în Parohia Dianu s-a organizat un asemenea eveniment duhovnicesc la care au participat preoți din toate protopopiatele Arhiepiscopiei Râmnicului : părintele Laurențiu Gherghina de la parohia Stroești, părintele Adrian Barbu de la parohia ciunget, părintele Oliviu Spătaru de la parohia Malu, părintele Cătălin Buleu de la parohia Lăpușata, părintele Ion-Alin Marin de la parohia Dianu, Părintele Dr. Gheorghe-Marian Staicu de la parohia Olteni și părintele Dr. Daniel Preoteasa. După săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, părintele Dr. Daniel Preoteasa a conferențiat tema Taina Pocăinței, prilej pntru credincioși să își aprofundeze cunoștințele despre ”Botezul lacrimilor”, și să înțeleagă importanța acesteia pentru întoarcerea în Rai.

” Pentru Mama cu credință ”

9 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în Protopopiatul Horezu s-au desfășurat activități deosebit de frumoase pentru ziua Mamei Creștine. Începînd cu 4 martie o parte din preoții protopopiatului au făcut pregătiri cu copiii pentru minunata zi de 8 martie.

În parohia Foleștii de Sus felicitările confecționate de copiii vineri 4 martie, au fost înmânate în spirit poetic mamelor, duminică 6 martie după Sfânta Liturghie. Micul spectacol susținut de solitorii dragostei creștine au adus în inimile mămicilor dar și în inimile tuturor celor prezenți, zâmbet, bucurie și speranță. Pentru aceasta părintele Emanoil Găman a oferit copiilor câte un mic dar.

       În Parohia Bodesti II, pe 4 martie s-au desfășurat activități cu ocazia Zilei Mărţişorului. Părintele Vasile-Aurelian Munteanu, în parteneriat cu Școala Gimnazială Bodesti, a organizat cu copiii, un program creativ , la biserica parohială ”Sfânta Treime”, unde copiii au confecționat mărțișoare pentru a le oferi mamelor, cu ocazia acestor zile.

       În Parohia Dianu, la biserica ,,Sfintii Voevozi", pentru cinstirea celor mai dragi persoane din existența fiecăruia dintre noi, s-a organizat în ziua de 5 martie, o seara de creație artistică cu numele: ,,Scrisoare pentru Mama mea". Sub îndrumarea părintelui Ion-Alin Marin, copiii au realizat felicitări pentru cele care le-au dat viața. Au participat 16 copii de la școala ,, Căpitan Mărășanu"- Stroești . Rezultatele au fost plăcute din punct de vedere artistic. Duminica 6 Martie după ce au participat la Sfântă Liturghie, copiii au dăruit felicitările mămicilor lor și mărțișoare celorlalte femei prezente.

       În parohia Cernișoara 6 martie a venit cu o frumoasă serbare după Sfânta Liturghie săvârșită la biserica parohială ”Sfântul Nicolae”. Copiii au recitat poezii au cântat alese cântece spre bucuria mămicilor prezente.

       În parohia Mateești II, părintele Constantin Șandu a continuat vestirea primăverii de către mărțișor, prin alte activități foarte frumoase care evidențiează menirea celei mai dragi ființe de pe pământ, care este mama.

Totul s-a desfășurat duminică 6 martie la sfârșitul Sfintei Liturghi.

       În parohia Râmești, orașul Horezu pe data 7 martie părintele Constantin Dumitrescu în colaborare cu părintele Eugen Ioan de la schitul Sfântul Ștefan și părintele Liviu Geană, profesor de religie la Școala Gimnazială Romanii de Jos, au pregătit pentru ”Ziua Mamei” un moment artistic minunat. Acesta a fost precedat de o cateheză în care părintele a explicat copiilor timpul de când a început sărbătorirea acestei zile și cum a ajuns să fie cinstită în toată lumea. De asemenea, părintele Eugen Ioan a specificat că această sărbătoare este una laică și că adevărata zi închinată mamelor creștine este în ziua prăznuirii Bunei Vestiri. Finalul a fost marcat recitalul de poezie al copiilor îndrumați de părintele profesor Liviu Geană dar și de micile daruri pe care le-au primit copiii pentru a-și duce angajamentul la final.

      În parohia Berbești la biserica parohială ,,Înălțarea Domnului”, s-a desfăşurat începînd cu ziua sâmbătă 5 martie 2016 activitatea ,,Mărţişor pentru mama", sub îndrumarea părintelui Ion Șolea în colaborare cu profesorul de limba română Alina Cojanu și profesorul de religie Vasile Nicola . Activitatea a constat în confecționarea de felicitări și mărțișoare pentru ale înmâna mamelor acasă dar și tuturor mămicilor participante la Sfinta slujbă din duminica zile de 6 martie 2016. Copiii participanți ai clasei a V –a de la Școala Gimnazială Berbești s-au bucurat la sfârșit de minuatele daruri primate de la părintele paroh.

      În parohia Bălteni, părinele Veniamin Avram în colaborare cu școala din localitate a desfășurat activități deosebite de ziua Mărțișorului și de Ziua Mamei care au avut ca finalitate o deosebită serbare.

Creație, poezie și cântec pentru ”Mama”

1 Martie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Activitățiile pentru întâmpinarea primăverii, zilei Mărţişorului şi a Femeilor Creştine, continuă în protopopiatul Hprezu, cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în parohia Zătreni unde părintele Mihail Gherghina în parteneriat cu Școala Gimnazială Zătreni, prin învățătoarea Mădălina Tiru s-au pregătit atât pentru 1 Martie cât și pentru 8 Martie cu un program creativ, unde copiii de la clasa pregătitoare, au confecționat mărțișoare pentru a le oferi mamelor cu ocazia zilei de 8 Martie. Programul premergător zilei a continuat cu recitarea de poezii specifice și cântece. Bucuria copiilor urmează să se definească la spectacolul la care vor fi prezente și mămicile lor, când ”micii vestitori ai înnoirii vieții”, vor transmite dragostea lor curată.

Bucurie și poezie pentru 1 martie, la Parohia Foleștii de Sus

29 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvântarerea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, duminică 28 februarie, după Sfânta Liturghie, biserica filială a parohiei Foleștii de Sus s-a bucurat de micul spectacol de poezie, oferit de Grupul de copii din cadrul proiectului ”Hristos împărtășit copiilor” al parohiei, care au vestit sosirea primăverii.

Bucurie și poezie pentru 1 martie, la Parohia Foleștii de Sus

29 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Pentru marcarea zilei de 1 martie, copii Centrului Educaționat Inovativ al parohiei Foleștii de Sus și-au început pregătirea micului spectacol cu ziua de vineri 26 februarie. La începutul activității s-au împărțit poeziile copiilor, a urmat câteva momente de dicție, s-au recitat poeziile și s-a hotărât ordinea lor. În partea a doua activitatea s-a derulat ca atelier pentru confecționarea mărțisoarelor pentru ziua mamei, 8 martie.

Zătreni ”Limba Română, sufletul ființei poporului român”

25 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman, a derulat activități cu tinerii în parohia Zătreni, biserica parohială cu hramul ”Sf.Nicolae”. ”Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin orthodox” a fost subiectul principal ce a generat activitatea coordonată de preoții Hihail Gherghina și Cosmin Dumitrana în colaborare cu învățătoarea Aurelia Copoeru. Copiii de la Școala Generală cu clasele I – VIII din localitatea Zătreni au rămas profund impresionați de datoria și misiunea pe care o are creștinul orthodox român pentru însușirea tradițiilor și obiceiurulor religioase, îmbogățirea cunoștințelor istorice despre modul în care moșii și strămoșii noștri au slujit și apărat țară română și rolul limbii române în transmiterea și păstrarea unității naționale. Partea a doua a acestei întâlniri a fost închinată zilei mondiale a limbi materne și a fost marcată de poeziile recitate de copii, deosebit de atent alese pentru a evidenția cinstea ce trebuie adusă Limbi Române, care cuprinde în ea originea și ființa poporului român.

Limba Română – mama poporului român

21 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman, a derulat activități cu tinerii și în parohia Mateeşti II. Părintele Constantin Şandru a adus atât în fața copiilor cât și a adulților prezenți la această deosebită întâlnire, articole istorice deosebit de importante în ceea ce privește formarea limbii române , fiica cea mai fidelă a limbii latine – după cum se observă – cea mai bogată și cea mai expresivă limbă de pe tot mapamondul. S-au folosit citatete deosebit de profunde , care arată cât de mult a contat limba poporului român pentru formarea acestei țări – România, trâirea credinței ortodoxe și unitatea națională. Copiii de la Şcoala Gimnazială Mateeşti, îndrumați de spiritul părintelui au cîntat și au recitat cântece și poezii consacrate ale autorilor, Grigore Vieru, Alexei Mateevici și alți patrioți creștini români. Activităţile dedicate limbii materne au fost susținute cu mare bucurie și profesorii și învățătorii Școlii Mateești, trezind în aceștia adevăratul spirit de român patriot sub mâna proniatoare a Bisericii mamă.

Ziua internațională a limbii materne în Protopopiatul Horezu

19 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

       Cu binecuvânarerea Înaltpresfințitului Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Biroul de Cateheză, prin inspectorul reprezentant al Protoieriei Horezu, Pr. Vasile-Emanoil Găman, a derulat activități cu tinerii, în mai multe parohii după cum urmează:

1. Parohia Foleștii de Sus . Vineri 19 februarie 2016 s-a început pregătirea pentru omagierea zilei mondiale a limbii materne, la Centrul Educațional Formativ al parihiei, activitate cu titlul ” Limba română, Limba vechilor Cazanii”. Această pregătire a constat în susținerea unei cateheze despre istoria limbii române și o prezentare powerpoint de către părintele Vasile-Emanoil Găman. După aceasta a urmat împărțirea unui anumit număr de poezii copiilor prezenți și recitarea lor.
Partea a doua a acestei activități s-a derulat duminică 21 februarie printr-un deosebit moment artistic după Sfânta Liturghie în biserica parohială ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Au fost elogiați poeții: Mihai Eminescu, George Coșbuc, Gheorghe Sion, Grigore Vieru, Ioan Nenițescu, Horia Bădescu și Tudor Arghezi.
Finalul a fost îmbucurător penpru toți ”artiștii”, care au primit cărticele cu povești religioase și diferite iconițe .

2. Parohia Părăieni-Livezi . Duminică 21 februarie la biserica Filială "Sf. Arh. Mihail si Gavriil" din satul Pârâienii de Jos, comuna Livezi, limba română a fost la ea acasa. Copii însoțiți de învățători și profesori au participat la cateheza cu titlul, "Limba în care ne-am născut", susținută de părintele Marian Curea, dar și la alte activități ca, recitarea de poezii și cântece dedicate limbii române de către copii, sub îndrumarea învățătorului Busuioceanu Constantin și învățătoarea Busuioceanu Elena.

3. Parohia Ursi. Duminică 21 februarie la Biserica parohiala Sfântul Ioan Botezătorul din, comuna Popești, județul Vâlcea, la ora 15 a avut loc activitatea catehetică cu titlul ,,Limba noastra-i o comoară".
Cateheza a fost susținută de părintele paroh Constantin-Valeriu Șerban care a vorbit de graiul primit de fiecare om ca dar de la Dumnezeu și de limba română primită în dar de la Dumnezeu de poporul român. S-a prezentat, de asemenea importanța limbii române ca limba în care am învățat cuvântul lui Dumnezeu, limba în care am învățat tradițiile noastre, limba pentru păstrarea careia s-au luptat înaintașii nostrii. În concluzie s-a pus accent pe datoria noastră de a păstra limba noastră strămoșească în forma ei corectă.
Copiii au recitat poezii despre limba noastră și au cântat "Limba noastra-i o comoară" de Alexei Mateevici .

Praznicul Intâmpinării Domnului, în opera de mântuire a neamului omenesc, Livezi Părăieni

1 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Vasanufie, luni 1 februarie 2016 după săvârșirea slujbei de seară, Vecernia unită cu Litia, în parohia Pârâieni, la filiala acesteia din satul Pârâienii de Mijloc, părintele paroh Curea Marian a ținut o oră de cateheză cu ocazia hramului bisericii, "Întâmpinarea Domnului". Tema catehezei a fost "Praznicul Intâmpinării Domnului, în opera de mântuire a neamului omenesc" și a fost susținută pentru elevii școlii cu clasele I - VIII Părăieni, comuna Livezi, însoțiți de învățătorul Busuioceanu C-tin și înățătoarea Busuioceanu Elena. Copiii au primit la sfârșit daruri constând în cărți și alte obiecte religioase.

Ziua Internațională a bolnavului, serbată în Protopopiatul Horezu

11 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Joi 11 februarie 2016, ziua internațională a bolnavului a fost serbată și în Protopopiatul Horezu. Alături de un sobor de preoți preotul Ion Mateescu-Șolea, a săvîrșit Taina Sfântului Maslu pentru copii și adulții bolnavi din parohie dar și din parohiile vecine. Această inițiativă de a comemora ziua internațională a bolnavului în parohia Berbești, s-a făcut cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, de către biroul de cateheză al protopopiatului Horezu. După sfânta slujbă, părintele paroh a ținut în fața copiilor prezenți o scurtă cateheză despre Taina Sfântului Maslu și de puterea rugăciunii făcută de mulți pentru cel bolnav, iar o parte din corul preoților din Protopopiatul Horezu, a ținut un scurt moment artistic ce a constat în câteva pricesne.

Comemorarea acestei zile a fost proclamată de către Papa Ioan Paul al II - lea pe 13 mai 1992.

Cateheză săptămânală pentru tinerii din Centrul Educațional Inovativ al parohiei Foleștii de Sus

5 Februarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Vineri 5 februarie 2016, la Centrul Educațional Inovativ al parohiei Foleștii de Sus, s-a desfășurat activitatea de tip catehetic, școala de Duminică, numită ” Rolul Școlii și al Bisericii pentru viața și mântuirea omului”, coordonator părintele Vasile – Emanoil Găman. Cateheza a avut un aspect interactiv, bazându-se mult pe întrebări și răspunsuri. Copii au fost puși la început să așterne pe hârtie câteva păreri și idei despre legătura dintre Școală și Biserică, după care au fost puși să-și expună ideile și să se puncteze între ei. După concluzile finale, a urmat vionarea unui film educativ din care se puteau desprinde foarte ușor concluzile subiectului dezbătut. S-au folosit materiale ca: laptop, videoproiector, coli creioane, pixuri și planșe de lucru.

Cateheză Parohia Mateeşti II - Simbolistica spațiului bisericii

30 Ianuarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      De ziua sărbatoririi Sfinţilor Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2016, părintele Constantin Şandru, a hotărât ca în parohia sa, Mateeşti II, copii să-și îmbogățească cunoștințele religioase prin cateheza cu tema „Simbolistica spaţiului bisericii (Altar, Naos, Pronaos-semnificaţii)”. Părintele le-a prezentat copiilor fiecare parte a Bisericii, explicând pe înţelesul lor semnificaţia acestora. Totodată a precizat că Biserica nu este doar o simplă clădire, pentru că privită sub aspect spiritual ea este totalitatea credincioşilor botezaţi în numele Presfintei Treimi, care se mântuiesc prin păzirea şi lucrarea tuturor poruncilor lui Hristos.

Seară de cateheză în parohia Foleștii de Jos

29 Ianuarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      Vineri 29 ianuarie 2016, după săvârșirea slujbei de seară, copiii din parohia Foletii de Josde s-au bucurat de un moment catehetic deosebit de folositor vârstei lor, susținut de părintele paroh Dumitru Diaconu. Cateheza a avut ca titlu, ”Cum îl căutăm pe Dumnezeu”. Tinerii , îndrumați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor, au înțeles că ”împlinirea misiunii personale din viața aceasta, nu se poate face decât numai conștientizând nevoia comunicării omului cu Dumnezeu, iar aceasta se face începând din biserică”.

La finalul acestui moment ziditor de suflet toți cei prezenți s-au bucurat de diverse cadouri cu specific religios din partea părintelui paroh.

Concurs de sanie în parohia Mateeşti II

24 Ianuarie / Activități Catehetice / Preot Vasile-Emanoil Găman

      În parohia Mateeși II, începutul activităților cu copii pe anul 2016 a fost prin organizarea unui concurs de sanie sub sloganul « Să ne unim la săniuş! ». Ziua acestei competiții a fost cea de 24 ianuarie, ziua comemorării unirii mici din 1859, după săvârşirea Sfintei Liturghii. a dat startul. Credincioşii de la mic la mare s-au bucurat de momentele frumoase pe care părintele paroh Constantin Şandru le-a punctat imediat după startul întrecerii. Scopul a fost acela de a socializa şi de a susține copiii în desfăşurarea activităţilor recreative din timpul liber. Această zi de săniuși a fost un prilej foarte bun și pentru adulți să-și amintească de frumoasele momente ale copilăriei de odinioară.

Finalul competiției a fost marcat de premierea câştigătorilor cu icoane și alte obiecte religioase, dar și de o binemeritată agapă.

Retrospectiva activităților Centrului Educațional Inovativ Folestii de Sus, Octombrie - Decembrie 2015

      Copiii Centrului Educațional Inovativ al parohiei Foleștii de Sus au desfășurat o activitate foarte amplă în ultimele luni ale anului 2015. În lunile octombrie și noiembrie, au avut loc trei întâlniri în care s-au desfășurat ateliere de confeționare din diverse materiale, de obiecte cu specific de Crăciun, activități coordonate de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor.

Aceste lucrușoare deosebit de frumoase, au avut drep scop expoziția cu vânzare, organizată în ziua de 12 Decembrie 2015, în timpul desfășurării concursului – spectacol ”Marea Taină a nașterii Domnului”, ajunsă la a VII – a ediție, organizat cu mare atenție de profesorul de religie și prin strânsa colaborare a celor trei instituții: Primăria Tomșani, Școala Gimnazială Tomșani și Parohia Foleștii de Sus.

Mare parte din copiii activi în proiectul ”Alege Școala” ce se desfășoară în parohia Foleștii de Sus, au fost selecționați pentru două grupuri corale: grupul vocal ”Școala Gimnazială Tomșani”, condus de profesorul Liviu-Bogdan Tudor și grupul vocal-instrumental ”Aghiofilia”, condus de preotul Vasile-Emanoil Găman. Astfel cea mai mare parte a timpului din luna noiembrie rezervat activităților din centru, a fost concentrat pe repetițiile de colinde.

După aceste pregătiri și repetiții intense, cele două grupuri au performat în mai multe locații:biserica parohială Foleștii de Sus - 6 decembrie, Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea – 11 decembrie, Căminul Cultural Foleștii de Sus – 12 decembrie, Biblioteca Județeană ”Sfântul Antim Ivireanul” – 15 decembrie, Casa de Cultură din Horezu – 17 decembrie, biserica parohială Foleștii de Sus – 25 decembrie, activitatea filantropică.

Inapoi