Prima activitate catehetitica aferenta noului an 2015-2016, ”Rugăciunea sau comunicarea noastră cu Dumnezeu”
2 octombrie 2015, a fost ziua în care s-au început activitățiile catehetitice și educaționale ale copiilor de la Centrul Educativ al parohiei Foleștii de Sus, aferente noului an 2015-2016. Prima activitate a fost una din genul ”Școala de duminică” și s-a numit ”Rugăciunea sau comunicarea noastră cu Dumnezeu”. Copii s-au bucurat în mod deosebit la acestă întâlnire pentru că au putut pune în discuție cunoștiițele acumulate atât la ora de religie cât și cele acumulate prin participarea la sfintele slujbe, au decupat și și-au confecționat cutiuța cu motive de rugăciune, pe care trebuie să o aducă la ultima activitate a acestui an și au sărbătorit începutul noului an cu o prăjiturică și un pahar de suc.”Retrospectiva anului 2014-2015”
Vineri 18 septembrie 2015, pentru copiii Centrului Educativ Inovativ al parohiei Foleștii de Sus, a fost o zi deosebită, deoarece pentru a continua activitățile pentru anul 2015-2016 și-au schimbat locația.Dacă până acum spațiul de lucru a fost la Căminul Cultural al satului Foleștii de Sus, lăngă Biserica Parohială, acum spațiul este unul nou în incinta curții Bisericii Parohiale.
După acțiunea de mutare a tuturor materialelor la noul sediu, s-a desfășurat activitatea numită, ”Retrospectiva anului 2014-2015”. Această activitatea a urmărit reîmprospătarea noțiunilor și trecerea în revistă a momentelor frumoase petrecute de-a lungul întregului an prin vizionarea fotografiilor și filmulețelor rămase din timpul activităților. Se poate menționa faptul că s-au făcut noi înscrieri și s-a discutat despre activitățile, temele și acțiunile ce se doresc să se înfăptuiască în noul an, iar la final, copii au fost motivați cu dulciuri.
Rechizite pentru copiii parohiei Foleștii de sus
25 de elevi din cadrul Parohiei Foleștii de Sus, Protopopiatul Horezu, au primit duminică, 13 septembrie 2015, rechizite cu prilejul începerii unui nou an şcolar.Ghiozdanele pline materiale şcolare au fost oferite de către părintele paroh Vasile-Emanoil Găman, celor 25 de copii aflați în evidențele speciale ale parohiei.
Copiii au privit cu mare entuziasm această mică danie din partea Bisericii lor din sat.
Excursie cu campare pe Vârful lui Roman
Copii Centrului Educativ-Inovativ Foleștiide Sus, din cadrul Proiectului ”Alege Școala”, s-au bucurat în zilele de 8 septembrie 2015, după slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în cinstea nașterii Maicii Domnului, până în după-amiaza zilei de 9 septembrie 2015, de o frumoasă excursie cu campare de corturi pe muntele Căpățânii, aproape de Vârful lui Roman.Coordonatorul, părintele Emanoil Găman le-a pregătit copiilor o surpriză, aceasta constând programul de campare :
- activitate de asamblare și dezasamblare a corturilor ;
- dezvoltarea abilități de supraviețuire în singurătate, hrană, asigurarea focului pentru depărtarea animalelor sălbatice, cât și organizarea băieților pentru cartul de noapte după ce s-au terminat activitățile din prima zi .
- ecologizare – strângerea și depozitarea deșeurilor din zona de campare, rezultate din acțiunile noastre dar și rezultate din ale altor persoane din a doua zi.
Momentele de relaxare au fost marcate de diverse jocuri cu mingea, vizionarea unui film la alegere de către copii, ora de karaoke pop-folc, apoi program de dans, pe fond de muzică populară și ușoară și un minunat foc de tabără.
Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa
Luna septembrie a cestui an, în zilele de 4,5,6,7, a adus la cel mai mare oraș din Transilvania, Cluj-Napoca, un eveniment foarte important pentru toată Biserica Ortodoxa, întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa și din toată lumea.Aspectul acesta a fost demonstrat de prezența organizaților creștine ortodoxe din Europa și Orientul Mijlociu, însumând un număr de șease mii de tineri .
La această mare manifestare au participat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Vasanufie și patru grupuri din cele patru protopopiate ale Arhiepiscopiei Râmnicului, fiecare grup fiind format din 25 de membri conduși de cei patru coordonatori, după cum urmează; Protoieria Râmnicului, de către profesorul de religie Laura Lăcraru, Protoieria Drăgășani, de către profesorul de religie Lucian Marinescu, Protoieria Călimănești, de către preotul Vasile Chima, Protoieria Horezu, decătre preotul Vasile-Emanoil Găman.
Programul a fost deosebit de amplu și diversificat, constând în, festivitatea de deschidere pe 4 septembrie în fața Catedralei Ortodoxe a Arhiepiscopiei Clujului,concerte,întâlniri și discuții pe diferite teme în liceele importante din Cluj, Sfânta Liturghie, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, vizitarea muzeelor, procesiunea tinerilor din Parcul Central până la Catedrala Arhiepiscopală și în ultima zi festivitatea de încheiere, la Sala Sporturilor. Evenimentul a fost patronat de către prezența și binecuvântările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Tabără Durău
Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” din Durău a găzduit în perioada 30 august – 4 septembrie cea de a unsprezecea serie a taberei „Licăr de lumină” din cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”.Cei 28 de copii de la Centrul Educativ-Inovativ al Parohiei Foleștii de Sus , coordonat de preotul Vasile-Emanoil Găman, alături de cei de la Centrele parohiilor din Vulcan, Râmnicu Vâlcea și Bratca au avut parte de cinci zile pline de activități în Durău. De la drumeția pe muntele Ceahlău până la jocuri sportive, vizionarea de filme tematice și participarea la atelierele de creație, literar-religios și pictură, activitățile propuse copiiilor și tinerilor au avut în vedere dezvoltarea lor cognitivă dar și spirituală într-un cadru deosebit.
„Copiii și tinerii au fost încântați de felul în care și-au petrecut timpul liber din ultimele zile de vacanță. Am reușit ca prin activitățile de la Durău să le insuflăm valori și să le transmitem cunoștințe, de a-i familiariza cu noi oameni, de o vârstă cu ei, cu care să interacționeze și să lege prietenii. Ne-am bucurat foarte mult că au fost receptivi la programul propus și s-au bucurat de zilele petrecute la Durău”, a precizat pr. Ștefan Zaharia, coordonatorul taberei „Licăr de Lumină” din Durău.
Redăm în continuare câteva mărturii ale copiilor și tinerilor:
Ana-Maria: „Tabăra asta a fost o experiență unică. Dacă ar fi să descriu această tabără în cuvinte nu aș avea destul spațiu. Jocurile, drumețiile, bătăile cu apa, jocurile sportive… totul a fost minunat… și bineînțeles profesorii au fost atenți și drăgăstoși cu noi. Nu mă așteptam la asta, sincer. A fost un vis”
Monica: „Totul a fost la superlativ în această tabără. Să dea Bunul Dumnezeu să se mai organizeze astfel de tabere instructiv-educative. Toți profesorii implicați ne-au înconjurat cu multă dragoste și mare grijă. Vă păstrăm etern în mintea și inima noastră”.
Florina: „A fost prima oară când vin într-o tabără și am rămas extrem de impresionată. Am cunoscut niște oameni minunați de care îmi va fi extrem de dor! Pur și simplu rămâi fără cuvinte. Iar despre atmosfera de aici o să îmi amintesc toată viața. Nici acum nu îmi vine să cred că în așa puține zile am ajuns să ne înțelegem ca frații. Și aș veni înapoi în orice moment”.
Andreea: „Tabăra aceasta mi-a dat darul de a mă descoperi și mi-am făcut prieteni care ne-au fost ca și o familie împreună cu profesorii noștri minunați, care ne-au învățat tot ce știau. O să-mi lipsească toți și toate”
Raluca: „În această tabără totul a fost minunat începând de la activități până la domnii profesori și colegi. Tabăra mi-a dăruit prieteni noi cu care voi ține legătura și care mi-au dăruit o săptămână de neuitat cu noi experiențe. Am învățat multe lucruri de la domnii de aici, chiar și de la colegi. Am râs, am plâns de fericire, m-am bucurat alături de cei de aici și termin o săptămână cu lacrimi în ochi pentru că plec de lângă acești oameni minunați. Sper să mai am parte de astfel de lucruri. Le mulțumesc tuturor pentru tot! O să-mi fie dor să învăț lucruri noi!”
Denisa: Mie mi-a plăcut extrem de mult această tabără. Nu numai pentru că m-am jucat și m-am simțit foarte bine, ci și pentru că am finalizat această acțiune cu multe experiențe de viață. Mi-am făcut mulți prieteni de care nu mi-aș dori să mă despart niciodată, dar oricum dacă mă despart fizic de ei, vor rămâne pentru totdeauna în sufletul meu, alături de cei mai tari profesori. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să ajung în acest loc deosebit. Mi-aș dori foarte mult ca și la anul să mai fiu printre cei de aici. Vă mulțumesc tuturor pentru lucrurile minunate care le-ați împărtășit alături de mine!
Veronica: Despre această tabără pot spune că e cea mai frumoasă oportunitate pe care am avut-o iar profesorii împreună cu însoțitorii de drum sunt niște persoane extraordinare ce merită toată iubirea din lume. Am avut o șansă unică în viață pe care m-am zbătut să nu o pierd și iată că Dumnezeu mi-a dovedit că a meritat totul. Drumul a fost lung și obositor dar credeți-mă că merită totul.
Paul: Mi-a plăcut foarte mult în această tabără și pot să spun că am avut parte de o aventuri pe cinste și toți profesorii au fost foarte buni și înțelegători cu noi.